Vesna Saradžić

Ne postoji volja da se riješi pitanje konstitutivnosti Srba u HNK

Ustav HNK, pored još tri kantona u Federaciji BiH, ne priznaje Srbima ulogu konstitutivnog naroda, piše agencija Patria.

Kolegij Skupštine HNK ni ovaj put se nije mogao usaglasiti da na dnevni red sljedeće sjednice Skupštine HNK uvrsti amandmane na Ustav HNK kako bi Srbi postali konstitutivan narod u ovom kantonu.

Potpredsjednica Skupštine HNK i zastupnica SDP-a BiH u Skupštini HNK Vesna Saradžić za Patriju je kazala da već drugi mandat vodi bitku da se ovo pitanje stavi na dnevni red, ali da za to nema razumijevanja i podrške.

– Potrošila sam cijeli mandat kako bi na dnevni red uvrstila amandmane, ali jednostavno nema volje i spremnosti da se ovaj problem riješi. Klub Hrvata ne želi da se ovo pitanje stavi na dnevni red – kazala je Saradžić.

Saradžić je istakla kako će na sljedećoj sjednici Skupštine HNK, čiji termin održavanja još uvijek nije poznat, zatražiti da se na dnevni red uvrste amandmani na Ustav HNK.

– Kao izgovor za neuvrštavanje amandmana na dnevni red navodi se da je potrebno sačekati mišljenje Vlade. Međutim, Vlada to mišljenje nije poslala – istakla je zastupnica SDP-a koja dodaje da mišljenje Vlade nije obavezujuće.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je prije 17 godina donio odluku o ravnopravnosti svih naroda, a nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown prije 15 godina je potvrdio da se Ustav FBiH mora odnositi i na kantone, te da svi narodi moraju biti ravnopravni. Međutim, te odluke ni do danas nisu ispoštovane.

I dok svakodnevno iz HDZ-a i HNS-a pozivaju na ravnopravnost Hrvata, za to vrijeme upravo Klub Hrvata u HNK negira konstitutivnost cijelog jednog naroda.

Zastupnici SDP-a BiH još ranije su pozvali da se u Skupštini HNK javno glasa kako bi se konačno vidjelo ko je za, a ko protiv da Srbi postanu konstitutivan narod u ovom kantonu.

(Izvor: Patria)


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu