Denis Bećirović

Ne postoji entitetska imovina, postoji samo državna imovina Bosne i Hercegovine

Delegatkinja Kluba Srba Dušanka Majkić (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) izrazila je nezadovoljstvo konstatacijama Pravobranilaštva BiH koji se odnose na državnu imovinu, jer tvrdi da ta imovina pripada entitetima. Smatra da je pitanje perspektivne i neperspektivne vojne imovine poseban slučaj, te da tu Republika Srpska ima od ranije poznat kategoričan stav.

Odgovorio joj je delegat u Domu naroda Parlamentare skupštine BiH prof. dr. Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDP) podsjećajući Majkić da je u pitanju državna, a ne entitetska imovina. Disolucijom bivše SFRJ imovina nije postala entitetska, već državna imovina Bosne i Hercegovine. O tome postoje i presude Ustavnog suda BiH i zato vam neću dozvoliti da obmanjujete javnost, zaključio je Bećirović.

Dopredsjedavajući Doma naroda iz Kluba Srba Nikola Špirić (SNSD) upozorio je Bećirovića da ne koristi, kako je kazao, nesustavni termin manji bh. entitet, a potom ga je Bećirović pozvao da on ne koristi neustavan izraz “zajedničke institucije” kada govori o državnim institucijama. Postoje samo državne instucije Bosne i Hercegovine i one ne zavise od volje entiteta. Država je trajna kategorija, a entiteti su stvar unutrašnjeg dogovora.
Na sjednici su delegati Doma naroda primili k znanju Izvještaj o provođenju Općih izbora i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2018. godini.

Delegat SDP-a Denis Bećirović je tokom rasprave podsjetio da je krajem augusta 2018. CIK dodijelio biračko pravo presuđenom ratnom zločincu Novaku Đukiću, kojeg je Sud BiH, podsjetit ćemo, osudio zbog masakra na tuzlanskoj Kapiji, a koji je pobjegao u susjednu Srbiju.
“Ko je i zašto omogućio da ovaj ratni zločinac dobije biračko pravo u 2018. godini? Ko je u CIK-u kontaktirao Đukića? Ko je pripremio tu odluku prije usvajanja na CIK-u? Na koji način je uspostavljen kontakt sa Đukićem, s obzirom da je on bjegunac od pravde i da li je podatke o tome dostavio nadležnim institucijama? Ako je moguće da i mi ovdje čujemo na koju adresu je Đukiću dostavljena odluka CIK-a od 28. augusta 2018. godine”, kazao je Bećirović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu