Irfan Čengić, novoizabrani generalni sekretar SDP-a BiH:

Ne plašim se starijih i iskusnijih

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na sjednici održanoj u Sarajevu 20. decembra izabrao je Irfana Čengića (1992) za novog generalnog sekretara stranke. Tako je Čengić naslijedio Nermina Nikšića, aktuelnog predsjednika i premijera FBiH iz prošlog saziva, a pobijedio Besimu Borić, članicu Predsjedništva i Glavnog odbora SDPBiH također iz prošlog saziva.

Slika

Dakle, članovi GO SDP-a su izabrali. Ostaje da se pokaže kroz vrijeme, koliko se mladi, a navodno i perspektivni Čengić spreman nositi sa odgovornom funkcijom u partiji koja je na proteklim izborima doživjela krah, a koja trenutno radi na čišćenju svojih redova i udaranju novih temelja. Čengić je mlad i možda nema iskustvo kao, recimo, Besima Borić, ali zasigurno ima energiju, volju i znanje. Tako barem misle članovi GO SDP-a.

Irfan Čengić za Oslobođenje govori o svom viđenju ujedinjenja ljevice na ovim prostorima, kadrovima iz Unije socijaldemokrata (USD), novom ili starom ophođenju prema Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), te o tome šta će kao generalni sekretar SDP-a potencirati u periodu koji je ispred nas.  

Student u samom vrhu

• Javnost se, uglavnom, iznenadila vašim izborom. Izabran je jedan mladi čovjek u samom vrhu SDP-a. Također, i ne tako poznat. Ovo je idealna prilika da nam se predstavite. Znamo da ste vijećnik u Općini Stari Grad… Čujemo da ste još i student?
– Kada je u pitanju moja dosadašnja karijera, pored toga što sam bio predsjednik Foruma mladih u Starom Gradu, sa 18 godina sam postao direktor jedne nevladine organizacije i predsjednik Skupštine Vijeća mladih Stari Grad, koje broji 11 nevladinih organizacija. U 2012. godini sam izabran za sekretara Izbornog štaba SDP-a u Starom Gradu. Tada sam postao i vijećnik u Općinskom vijeću ove općine. Ranije sam obavljao funkcije predsjednika Komisije za pitanja mladih i Komisije za propise i Statut. U sklopu jednog projekta, potpuno besplatno sam šest mjeseci radio u Parlamentarnoj skupštini BiH. U Udruženju studenata Pravnog fakulteta sam bio sekretar za odnose sa javnošću i sekretar za finansije, a dvije godine sam i član Upravnog odbora tog udruženja. Dolazim iz skromne, radničke porodice i znam kako živi radnička klasa u BiH i šta muči većinu građana. Da, istina je, trenutno sam vanredan student treće godine Pravnog fakulteta zbog mojih radnih obaveza još od 18. godine.

• Kao generalni sekretar SDP-a, šta ćete forsirati u narednom periodu?
– U narednom periodu planiram stvoriti uslove za provođenje unutarpartijskih izbora po sistemu: jedan član – jedan glas po čemu bi bili jedina partija u kojoj svi članovi biraju rukovodstvo stranke. U sklopu četverogodišnjeg rada, planiram obići sve osnovne i općinske organizacije jer smatram da članovi čine ovu partiju i da oni trebaju donositi važne odluke. Međutim, narednih devet mjeseci se ne planiramo baviti samo samim sobom, već ćemo biti veoma aktivna i konstruktivna opozicija. Ovim putem pozivam SDA i DF da što prije formiraju vlade i počnu raditi ono što su obećali građanima.

Loš položaj ljevice

• U kakvom je trenutno položaju socijaldemokratija u BiH? Ima li budućnost?
– Ljevica je trenutno razjedinjena i u lošem je položaju u odnosu na desničarske snage. Ali ako pričamo i o 2010. godini, stvorena je slika da je ljevica pobijedila, a zapravo su desničarske stranke dobile puno više glasova nego sam SDP.

• Šta će biti sa kadrovima Unije socijaldemokrata? I kakav stav ćete zauzeti prema SNSD-u?
– U naredna dva mjeseca će se implementirati sporazum sa USD-om u općinskim i kantonalnim organizacijama. Trenutno je imenovano 12 članova Glavnog odbora i tri člana Predsjedništva iz USD-a. Što se tiče SNSD-a, situacija je jasna: SDP se izborio da SNSD bude izbačen iz Partije evropskih socijaldemokrata i socijalističke internacionale.

• Naslijedili ste bivšeg premijera Federacije i aktuelnog predsjednika SDP-a. S obzirom na to da ste veoma mladi, možda (?) nemate dovoljno iskustva. Mislite li da ćete zbog toga izazvati predrasude. Ljudi kod nas nisu navikli na osvježenja, nove, mlade, perspektive ljude?
– Svjestan sam da sam preuzeo veoma odgovornu funkciju. Iako su mi tek 22 godine, iza sebe imam pet godina iskustva u politici i nevladinom sektoru. Sebastijan Kurtz je sa 27 godina ministar vanjske politike Austrije, Aida Hadžialić (27) ministrica u vladi Švedske i mnogo je takvih primjera. Svi pričamo da nam trebaju mladi ljudi, ja pozivam i druge stranke da se ugledaju na SDP i daju priliku mladima. Što se tiče starijih političara, nemam razloga nikoga da se plašim. Ako je moj otac sa 21 godinom mogao ići u rovove da brani državu i nije se plašio, nemam onda ni ja razloga da se plašim drugih ljudi.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.