Premijer FBiH Nermin Nikšić

Ne možemo dozvoliti da korupcija i zloupotreba vlasti pojedu budućnost naše djece

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić učestvovao je na okviru Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a, te se tom prilikom obratio prisutnima.

„Demokratska načela na globalnoj razini danas su predmet osporavanja. Živimo u vremenu stalnog pomjeranja granica pojedinačnih i kolektivnih sloboda s jedne, ali i njihovog uskraćivanja sa druge strane. To je jedan proces kojeg trenutno živimo i mišljenja sam da ćemo u predstojećem periodu morati ispitati kako se nosimo sa izazovima ovog trenutka i polažemo li ispit demokratičnosti.

Dobro je što o tome diskutujemo onako kako smo to danas u okviru Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a.

Moramo jačati ulogu pojedinca u društvu. U BiH, ako gledamo sa političkg stajališta, kolektivna prava su iznad pojedinačnih i to je osnova brojnih problema. Osim toga suštinska demokratska načela su često zanemarena zarad parcijalnih političkih interesa. Na tome moramo raditi posebno u domenu implementacije presuda iz Strazbura.

U sistemu demokratskih vrijednosti morate uvijek biti spremni na iskorak. Cilj političkog djelovanja nikad ne može i ne smije biti status quo i betoniranje trenutnog stanja nego njegovo stalno mijenjanje nabolje u interesu svakog čovjeka.

Sam proces uspostave vlasti u proteklom periodu je bio test demokratskih vrijednosti. Neki ga nisu položili.

Naravno da kada ste vlast teret odgovornosti je mnogo veći. Ne možemo sebi dozvoliti luksuz detektovanja problema bez istovremenog nuđenja rješenja. Na rješenja smo u Vladi FBiH i fokusirani i želimo aktivno učešće građana u tim procesima.

Zaista ne možemo sebi dozvoliti da korupcija i zloupotreba vlasti pojedu budućnost naše zemlje i djece. Od toga se naše društvo mora odmaknuti.

Insistiranje na demokratskim pravima nije slučajno. Svi težimo ekonomskoj stabilnosti, a za nju nam je potrebno stabilno i kohezivno društvo.

Vlada FBiH nastavlja djelovati u skladu sa raspoloživim mjerama i našim fiskalnim kapacitetom, kako bi se održao ekonomski rast, a što je reflektovano i u prioritetima Vlade FBiH.

Fokusirat ćemo se na očuvanje životnog standarda građana, radnika i socijalnih kategorija, povećanje stepena konkurentnosti privrede i unapređenja poslovnog ambijenta posebno kroz fiskalne zakone, na povećanje javnih investicija, jačanje poljoprivredne proizvodnje, ubrzanu digitalnu transformaciju i energetsku tranziciju“, naveo je Nikšić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.