Okrugli sto u Odžaku

Nastavni predmet treba oblikovati tako da se u školama izučava i bosanski i srpski i hrvatski jezik

Okrugli sto na temu „Dopune 24 zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju – Učenje bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika i književnosti u svim školama u BiH“ održan je protekle sedmice u Odžaku. Posebna pažnja na okruglom stolu je posvećena je zakonskim regulativama koje se tiču Posavskog kantona, a uvodnu riječ su imali  predsjednik KO SDP Posavskog kantona Mirsad Ahmetović i prof. Dževida Porobić, te Malik Garibija sekretar za javne politike i političke inicijative SDP BiH.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je pokrenula inicijativu za izmjenu svih zakona u državi koji se bave osnovnim i srednjim obrazovanjem, kako bi se uspostavio  jedinstveni nastavni predmet na kom bi sva djeca zajednički učila i bosanski i hrvatski i srpski jezik i književnost. Poručeno je kako se jezik bespotrebno militarizuje i kako nacionalističke elite zloupotrebljavaju jezik kao sredstvo podjele.

Istaknuto je da je svim učenicima i nastavnicima u procesu nastave nužno osigurati da koriste jezik koji žele bez ikakvih podjela, te da nastavni predmet treba oblikovati tako da se u školama izučava i bosanski i srpski i hrvatski jezik i njihova specifična relacija u Bosni i Hercegovini. Konstatovano je da su našoj zemlji potrebna rješenja poput ovog, koja daju punu slobodu, nikoga ne isključuju i nikoga ne ograničavaju.

Brojna mišljenja građana su da je nedopustivo koristiti samo jedan jezik u nastavi jer takav pristup samo može voditi daljoj podjeli djece, škola i nastavnog procesa uopšte, te dovodi do kršenja Ustava i prava. Neizmjerno nam je drago što je ova tema zainteresovala mnoge građane naše države, jer je suštinska važnost učešća svakog od nas u donošenju ovako važnih odluka.