Saša Magazinović

Nastavljamo borbu protiv namjere institucija Hrvatske da nuklearni otpad skladišti blizu granice sa BiH

Saša Magazinović i Jasmin Emrić, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetili su opštinu Novi Grad gdje su na poziv načelnika Miroslava Drljače učestvovali u radu Prve tematske sjednice Skupštine Opštine Novi Grad na temu “Radioaktivni otpad u dolini rijeke Une – prijetnje i perspektive”.

U svom obraćanju Magazinović, koji je i predsjednik Zelenog kluba, podsjetio je na zaključke međunarodne konferencije nedavno održane u Parlamentu BiH kojima se
izražava oštro protivljenje odlaganju i skladištenju nuklearnog i radioaktivnog otpada na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te je istakao da dosadašnje aktivnosti
susjedne države nisu provedene u skladu sa međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima.

Naglasivši da je borba protiv namjere institucija Hrvatske da nuklearni i radioaktivni otpad sladišti i odlaže na lokaciji koja dominantno ugrožava stanovništvo, biljni i životinjski svijet u Bosni i Hercegovini ujedinila sve političke snage kod nas, pozitivnim je ocjenio i pozdravio nedavno usvojene zaključke Predsjedništva BiH koje se aktivno uključilo u rješavanje potencijalno velikog međudržavnog problema. Magazinović je izrazio zadovoljstvo i zbog narednih aktivnosti koje je najavilo Predsjedništvo BiH za koje smatra da treba preuzeti liderstvo i koordinaciju svih aktera u BiH, te je najavio i dodatni angažman Zelenog kluba i na domaćem i na međunarodnom planu kako bi se svi zajedno izborili za interes države Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Također je najavio mogućnost skorog formiranje pravnog i ekspertskog tima koji bi izvršio pripremu scenarija za pravne i institucionalne postupke, ukoliko Republika Hrvatska i dalje bude ignorisala i zanemarivala usvojene i prezentirane stavove kroz Rezoluciju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zaključke Predsjedništva Bosne i Hercegovine.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu