Saša Magazinović

Nastavljamo borbu protiv namjere institucija Hrvatske da nuklearni otpad skladišti blizu granice sa BiH

Saša Magazinović i Jasmin Emrić, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetili su opštinu Novi Grad gdje su na poziv načelnika Miroslava Drljače učestvovali u radu Prve tematske sjednice Skupštine Opštine Novi Grad na temu “Radioaktivni otpad u dolini rijeke Une – prijetnje i perspektive”.

U svom obraćanju Magazinović, koji je i predsjednik Zelenog kluba, podsjetio je na zaključke međunarodne konferencije nedavno održane u Parlamentu BiH kojima se
izražava oštro protivljenje odlaganju i skladištenju nuklearnog i radioaktivnog otpada na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te je istakao da dosadašnje aktivnosti
susjedne države nisu provedene u skladu sa međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima.

Naglasivši da je borba protiv namjere institucija Hrvatske da nuklearni i radioaktivni otpad sladišti i odlaže na lokaciji koja dominantno ugrožava stanovništvo, biljni i životinjski svijet u Bosni i Hercegovini ujedinila sve političke snage kod nas, pozitivnim je ocjenio i pozdravio nedavno usvojene zaključke Predsjedništva BiH koje se aktivno uključilo u rješavanje potencijalno velikog međudržavnog problema. Magazinović je izrazio zadovoljstvo i zbog narednih aktivnosti koje je najavilo Predsjedništvo BiH za koje smatra da treba preuzeti liderstvo i koordinaciju svih aktera u BiH, te je najavio i dodatni angažman Zelenog kluba i na domaćem i na međunarodnom planu kako bi se svi zajedno izborili za interes države Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Također je najavio mogućnost skorog formiranje pravnog i ekspertskog tima koji bi izvršio pripremu scenarija za pravne i institucionalne postupke, ukoliko Republika Hrvatska i dalje bude ignorisala i zanemarivala usvojene i prezentirane stavove kroz Rezoluciju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zaključke Predsjedništva Bosne i Hercegovine.