SDP BiH
Lana prlić

Naši gradovi postaju gradovi duhova

Potpredsjednica SDP BiH Lana Prlić gostovala je na Dnevniku  TV1, gdje je komentarisala aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Jedna od tema  bila je  i presuda o ukidanju dvije škole pod jednim krovom koja i nakon pet godina  nije implementirana. Lana Prlić je  opet aktualizirala ovu temu nedavnom izjavom  i smatra da je apsolutni nonsens i sramota da u 21.stoljeću postoje takve škole .

“Po hrvatskom planu i programu uzimaju se knjige iz Zagreba a ne iz BiH, tako da ti učenici ne mogu nastaviti studij u Sarajevu ili recimo Beogradu jer po tom planu djeca ne uče ćirilicu kao jedno od dva zvanična pisma u BiH. To je u interesu političkih elita koji vode, slobodno mogu reći nacionalne torove, jer kako najbolje manipulisati ljudima nego kroz strah i obrazovanje “, istakla je Lana Prlić.

Ona je dodala da je razlog njenog političkog angažmana upravo borba protiv takvih vrsta podjela, a  da je SDP  jedina partija u BiH za koju može reći da ljude dijeli na dobre i loše.

„Kao mlada osoba mogu reći da je situacija u BiH katastrofalna jer je 80.000 mojih vršnjaka napustilo državu, bojim se da ćemo svake godine izgubiti po jedan grad, jer nas nažalost napuštaju mladi obrazovani ljudi, te naši gradovi postaju gradovi duhova“, izjavila je Prlić .

Navela je da SDP BiH taj koji je uveo mlade ljude na vrh stranke i planira ih zadržati kroz Plan za mlade kojima će se ponuditi više sfera djelovanja kroz politike zapošljavanja, obrazovanja i slobodnog vremena, a posebno joj  je interesatna tema antinacionalizam koja će biti dio tog plana.

Potpredsjednica SDP BiH  govoreći o izmjenama Izbornog zakona je kazala da je primarni cilj SDP-a spriječiti krađu izbora, te se SDP  BiH zalaže za elektronsko  brojanje glasova i  rezultati trebaju biti želja glasača, a ne brojača.

„Također radimo na tome da se uvedu prava ljudima sa invaliditetom, da napokon i oni imaju tajno glasanje“, izjavila je Prlić.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se izbori u Mostaru ne održe ni 2018. godine,  Prlić smatra da je Mostar već dugi niz godina taoc politika HDZ-a i SDA, kojima to očito odgovara, a što se tiče SDP BiH, oni su za sve vrste prijedloga koji podrazumijevaju multietnički Mostar.

Dodala je  da ljevica  mora nastupiti zajednički jer se vladajuća koalicija ruga narodu, te da je 2018. godina u kojoj će se odlučiti kakva će  BiH biti, zaključila je Lana Prlić .


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu