GO SDP i KO SDP Mostar

Narušena sigurnosna situacija u Hercegovini plod je višegodišnje anarhije u MUP-u

Gradski odbor SDP Mostar i Kantonalni odbor SDP HNK iskazuju zabrinutost zbog sigurnosne situacije na području Hercegovine. Dok nas iz Ministarstva unutrašnjih poslova HNK uvjeravaju kako je sigurnosna situacija na zadovoljavajućoj razini, a MUP spreman odgovoriti na sve izazove, u posljednja tri dana desila su se tri ubistva.

Smatramo kako je sigurnost posebno narušena na području Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje su se u posljednje vrijeme, osim dva ubistva, učestalo dešavale tuče i huliganski ispadi navijačkih grupa.  Sve ovo unijelo je strah i nesigurnost u građane Mostara koji se boje za vlastitu i sigurnost svoje djece.

Razlog ovakvoj situaciji je višegodišnja anarhija u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK, koja je plod privatizacije MUP-a od strane SDA i HDZ-a. Podsjećamo na mjestu policijskog komesara i dalje se nalazi Ilija Lasić, protiv kojeg je Kantonalni sud u Mostaru sredinom 2017. godine donio pravosnažnu i izvršnu presudu prema kojoj je on na ovu poziciju 2014. godine postavljen nelegalno. Osim toga u MUP-u fali 280 policajaca, a postojeći policijski službenici nemaju mogućnost unapređenja.

Ovim putem pozivamo ove dvije vladajuće stranke da umjesto medijskih prepucavanja počnu rješavati nagomilane probleme na području našeg kantona, MUP vrate u zakonske okvire, a policajcima isplati obećana potraživanja. Policijskim službenicima potrebno je omogućiti i svu potrebnu opremu što bi rezultiralo profesionalnijem obavljati posla i porastu preventivnog djelovanja.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu