GO SDP i KO SDP Mostar

Narušena sigurnosna situacija u Hercegovini plod je višegodišnje anarhije u MUP-u

Gradski odbor SDP Mostar i Kantonalni odbor SDP HNK iskazuju zabrinutost zbog sigurnosne situacije na području Hercegovine. Dok nas iz Ministarstva unutrašnjih poslova HNK uvjeravaju kako je sigurnosna situacija na zadovoljavajućoj razini, a MUP spreman odgovoriti na sve izazove, u posljednja tri dana desila su se tri ubistva.

Smatramo kako je sigurnost posebno narušena na području Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje su se u posljednje vrijeme, osim dva ubistva, učestalo dešavale tuče i huliganski ispadi navijačkih grupa.  Sve ovo unijelo je strah i nesigurnost u građane Mostara koji se boje za vlastitu i sigurnost svoje djece.

Razlog ovakvoj situaciji je višegodišnja anarhija u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK, koja je plod privatizacije MUP-a od strane SDA i HDZ-a. Podsjećamo na mjestu policijskog komesara i dalje se nalazi Ilija Lasić, protiv kojeg je Kantonalni sud u Mostaru sredinom 2017. godine donio pravosnažnu i izvršnu presudu prema kojoj je on na ovu poziciju 2014. godine postavljen nelegalno. Osim toga u MUP-u fali 280 policajaca, a postojeći policijski službenici nemaju mogućnost unapređenja.

Ovim putem pozivamo ove dvije vladajuće stranke da umjesto medijskih prepucavanja počnu rješavati nagomilane probleme na području našeg kantona, MUP vrate u zakonske okvire, a policajcima isplati obećana potraživanja. Policijskim službenicima potrebno je omogućiti i svu potrebnu opremu što bi rezultiralo profesionalnijem obavljati posla i porastu preventivnog djelovanja.