Saopštenje za javnost SDP BiH

Narodna skupština RS dovodi u pitanje postojanje tog entiteta, a ne BiH

Prihvatanjem Deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske Narodna skupština manjeg bh. entiteta demonstrirala je opasan politički stav o nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH.
Osim što takvo ponašanje predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH, to je i jasna poruka da se ne želi poštovati Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Političke elite u RS moraju javno priznati ono što već jako dobro znaju, a to je da RS postoji isključivo zahvaljujući Dejtonskom sporazumu, kojeg izgleda pominju samo kada to njima odgovara. Svako negiranje te činjenice može voditi samo ka nestanku ovog entiteta, koji postoji samo zahvaljujući tome što ga brani Ustav BiH. Ukoliko se političkim stavovima želi derogirati Ustavni sud BiH, kao vrhovni čuvar Ustava BiH, onda se u pitanje dovodi i postojanje RS u njenom današnjem obliku i uređenju. Toga svi moraju biti svjesni.
Pozivamo Ured visokog predstavnika da stavi van snage ovu apsurdnu Dekleraciju. Time će poslati jasnu poruku da se ovakvo pravno nasilje ne smije tolerisati. Također, pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da reagiraju i osude Deklaraciju, koja je u potpunoj suprotnosti sa izjavom bh. lidera o evropskom putu naše zemlje. Da li je ovo način na koji su političari iz RS obećali brži pristup evropskim integracijama?
Socijaldemokratska partija BiH očekuje od svih probosanskih snaga da se ovakvom neustavnom i politički štetnom ponašanju zajednički suprotstave i stanu u odbranu BiH, koja se ovakvom politikom dodatno pokušava oslabiti. Pogotovo se to odnosi na stranke iz FBiH koje čine novu državnu vladajuću koaliciju, jer su njihovi partneri iz RS-a najglasniji u odbrani (ne)ustavnosti Dana RS, što, još jednom, pokazuje dijametralne razlike u odnosima partnera koji čine vladajuću koaliciju na državnom nivou.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.