Predsjednik SDP BiH za N1

Napravljen je kompromis da izgleda kako je Bakir Izetbegović jedini patriota koji brani BiH

Nakon jučerašnje otkazane sjednice Predsjedništva BiH na kojoj se ponovo nije desilo ništa, odnosno nije biran mandatar Savjeta ministara, a uoči unutarstranačkih izbora u SDP-u, aktuelnu situaciju komentarisao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP.

Nikšić je kazao da je Sporazum za sve tri potpisnika bio dobar i u pravom trenutku zbog toga što su, kako je kazao, sve trojica na kraju ispali heroji u svom narodu:

“Očito je napravljen kompromis u kojem je Bakir ostao patriota koji brani BiH, hoće NATO put, Milorad Dodik je ostao heroj koji ne da Republiku Srpsku, ne da ANP, a Čović je pobjednik u svom narodu. Čovjek je prvi put bio u situaciji da ima negativnu i medijsku i sliku na terenu zbog propasti Aluminija, i vidite da propada. Priča kako će se Aluminij pokrenuti bila je samo kupovanje vremena, trebala je neka vijest i evo došla je, obećanje o Izbornom zakonu”, kazao je govoreći o Draganu Čoviću, lideru HDZ-a.

O liderima SNSD-a i SDA dodao je:

“Počela se stidljivo pojavljivati priča kako bi SDS mogao biti dio nove parlamentarne većine sa SDA i HDZ, tako da je trebalo da se pokaže ko je taj glavni iz Republike Srpske. S treće strane jasno je da Bakiru očajnički treba neka vijest, neka pobjeda.”

Nikšić je kazao da postoje izjave da bi status quo mogao ostati i do sljedećih izbora te da se nakon isteka roka za formiranje vlasti prema Sporazumu neće desiti ništa:

“Kao što je bilo jasno da od tog Sporazuma nema ništa kad je potpisan, tako i od 5. septembra isto, biće ista situacija, biće neki novi rok. Niko od njih nije izgubio ništa time što se ništa ne dešava. Naprotiv.”

Istakao je da je SDP za to da se što prije formira vlast, da je bitno poštovati zakone kao i poslati ANP ali da se mora pronaći kompromis, što je prema njegovom mišljenju nemoguće, i to zbog SDA:

“Ko je HDZ-u i SNSD-u na kraju omogućio da bud neprikosnoven faktor. Jesu im birači dali podršku ali u Dom naroda da bi SNSD imao četiri delegata trebali su mu glasovi SDA. I HDZ-u je SDA omogućio četvrti mandat. Kad nešto dođe do Doma naroda, četiri glasa su Dodikova, četiri Čovićeva i ko im je to omogućio?.”

Na pitanje šta bi napravio da je na mjestu Izetbegovića, Nikšić kaže da “nisu na Izetbegovićevom mjestu jer su shvatili šta i kako se radi”.

“Kad bi se vratili u kampanju vidjeli bi kako je SDA, pa čak i DF, koji je nas optuživao da imamo plan B s Čovićem i Dodikom. Sad poslije izbora dolazimo u situaciju da pitamo ko je omogućio HDZ-u i SNSD-u da budu neprikosnoveni. Da bi SNSD imao četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH trebala mu je SDA. I HDZ-u je SDA kroz Skupštinu ZDK omogućila četvrti mandat u Domu naroda. HDZ i SNSD imaju osam od 15 u Domu naroda i nezaobilazan su faktor. Dom naroda nije faktor pri formiranju Vijeća ministara, ali za sve ostalo oko zakona jeste”, poručio je Nikšić.

Pozvao je SDA da odgovore šta je bio plan kada su omogućili HDZ-u i SNSD-u većinu u Domu naroda.

“Nisu oni glasali za delegate SNSD-a i HDZ-a zato što nisu sarađivali, već nasuprot. Svako od njih kod svog nacionalnog tijela homogenizira. Mene danas jedan privrednik pita šta se ovo dešava, hoće li ovo rat”, dodao je Nikšić i napomenuo da niko ne spominje probleme građana.

Na pitanje je li Dodikov i Čovićev plan upropašten činjenicom da je Komšić članom Predsjedništva.

“Ja mislim da je trebao biti historijski izbor dva člana ljevice u Predsjedništvo, da Denis Bećirović nije pokraden. Mislim da bi to za 30 posto promijenilo političku situaciju u BiH”, kazao je predsjednik SDP-a.

Nikšić smatra i da je vrijeme da se otvori priča šta dalje, ako SDA, HDZ, SNSD, SBB i DF nisu u mogućnosti da naprave vlast.

“Neka preuzmu odgovornost i naprave vlast. Ako ne mogu, onda je vrijeme za izmjene Izbornog zakona i uvođenje vanrednih izbora”, poručio je Nikšić.

Komentarišući Dodikove najave o povlačenju RS iz institucija BiH, Nikšić kaže da poučen dosadašnjim iskustvom ne vjeruje da su to pucnji u prazno.

“To su opasne odluke i presedani i suprotno Dejtonu, na koji se Dodik često poziva. To donisi neizvjesnost i treba se takvim odlukama suprotstaviti na sve načine”, zaključio je Nikšić.

Ulazak Demokratske fronte u ovakvu vlast bez obzira na mogućnosti koje ima iz ove pozicije – ne opravdava:

“Željku nije trebala vlast, on je to mogao kroz Predsjedništvo, da insistira na svemu na čemu i insistira sada.”

Lider SDP-a Nermin Nikšić govorio je i o unutarstranačkim izborima ali i o stanju u stranci uopšte. Kazao je kako određeni političari iz SDA ne žele SBB i DF za partnere:
“Oni bi iz SDP-a one koji su njima nagodni. U startu je jasno bilo da je postojao jedan broj ljudi koji je mislio da treba da idemo sa SDA, velika većina nije bila za to.”

“Ja sam bio taj koji je smatrao da BH blok treba formirati vlade u svim kantonima gdje je to moguće bez SDA i HDZ-a, da nakon šest mjeseci neformiranja vlasti na državnom i federalnom nivou s tim kredibilitetom funkcionisanja tih vlada preuzmemo svoj dio odgovornosti oko konstituisanja vlasti”, dodao je Nikšić.

Kazao je i kako SDP pretpri štetu zbog svakog člana koji ode iz stranke ali da nisu otišli jer nisu mogli da ostvare svoje ambicije nego zato što nisu željeli poštovati organe stranke.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu