Senaid Begić

Napad na novinare kažnjavati zatvorom

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u februaru pokrenuo sam inicijativu za izmjene Krivičnog zakona FBiH, sa prijedlogom da se napad na novinare tretira kao napad na službene osobe, izjavio je za Patriju zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Senaid Begić.

Begić kaže da je prije njegove inicijative zastupnik Zlatko Ercegović podnio inicijativu da se i napad na doktore i medicinsko osoblje tretira kao napad na službenu osobu.

“Ta inicijativa je dobila podršku. A što se tiče ove inicijative, s obzirom da je otišla u proceduru, čuo sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Elvirom Karajbićem i dobio informaciju da će se na sjednici 10. aprila Parlament izjasniti o ovoj inicijativi. Ja se nadam da će Parlament prihvatiti inicijativu, s obzirom na protekla dešavanja i česte napade na novinare, koje su osudili OSCE, Ambasada SAD, međunarodne i nevladine organizacije. Kada inicijativa bude prihvaćena, ona ide u proceduru, a mi ćemo tražiti da se u što kraćem roku nađe kao predmet rasprave u Predstavničkom domu”, rekao je Begić za Patriju.

Kako je pojasnio, inicijativom je zatraženo da Krivični zakon doživi izmjene i da se napad na novinare kažnjava zatvorskom kaznom od tri mjeseca do tri godine.

Komentarišući stavove da bi, u slučaju da novinari budu tretirani kao službene osobe, na njih mogao primjenjivati Zakon o zloupotrevi položaja, Begić kaže da sve ovisi iz kog ugla se gleda.

“U inicijativi se govori iz ugla činjenica o učestalim napadima na novianre i reportere. Naravno tu treba razgraničiti šta se tretira kao napad na novinara, odnosno šta je povod. Vjerovatno će to biti definisano i kroz raspravu, ali i nekim drugim aktima”, kazao je Begić za Patriju.

Istovremeno, kako saznaje Patria, u Parlamentu BiH grupa poslanika intenzivno radi na izradi Nacrta zakona koji će kvalitetnije i bolje štititi prava novinara. Nacrt zakona se izrađuje u saradnji s udruženjem BH novinari.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu