Senaid Begić

Napad na novinare kažnjavati zatvorom

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u februaru pokrenuo sam inicijativu za izmjene Krivičnog zakona FBiH, sa prijedlogom da se napad na novinare tretira kao napad na službene osobe, izjavio je za Patriju zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Senaid Begić.

Begić kaže da je prije njegove inicijative zastupnik Zlatko Ercegović podnio inicijativu da se i napad na doktore i medicinsko osoblje tretira kao napad na službenu osobu.

“Ta inicijativa je dobila podršku. A što se tiče ove inicijative, s obzirom da je otišla u proceduru, čuo sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Elvirom Karajbićem i dobio informaciju da će se na sjednici 10. aprila Parlament izjasniti o ovoj inicijativi. Ja se nadam da će Parlament prihvatiti inicijativu, s obzirom na protekla dešavanja i česte napade na novinare, koje su osudili OSCE, Ambasada SAD, međunarodne i nevladine organizacije. Kada inicijativa bude prihvaćena, ona ide u proceduru, a mi ćemo tražiti da se u što kraćem roku nađe kao predmet rasprave u Predstavničkom domu”, rekao je Begić za Patriju.

Kako je pojasnio, inicijativom je zatraženo da Krivični zakon doživi izmjene i da se napad na novinare kažnjava zatvorskom kaznom od tri mjeseca do tri godine.

Komentarišući stavove da bi, u slučaju da novinari budu tretirani kao službene osobe, na njih mogao primjenjivati Zakon o zloupotrevi položaja, Begić kaže da sve ovisi iz kog ugla se gleda.

“U inicijativi se govori iz ugla činjenica o učestalim napadima na novianre i reportere. Naravno tu treba razgraničiti šta se tretira kao napad na novinara, odnosno šta je povod. Vjerovatno će to biti definisano i kroz raspravu, ali i nekim drugim aktima”, kazao je Begić za Patriju.

Istovremeno, kako saznaje Patria, u Parlamentu BiH grupa poslanika intenzivno radi na izradi Nacrta zakona koji će kvalitetnije i bolje štititi prava novinara. Nacrt zakona se izrađuje u saradnji s udruženjem BH novinari.