Saša Magazinović

Naljepnicama stati ukraj zloupotrebama službenih vozila

Obilježavanje službenih vozila u institucijama BiH biće jedna od tema o kojoj će raspravljati članovi Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sjednici koja je zakazana za 15. januar, a sve s ciljem sprečavanja zloupotreba.

Vozni park institucija BiH, prema nekim nepotpunim podacima, broji oko 3.500 vozila, a način njihove upotrebe definisan je pravilnikom iz 2015. godine koji je do danas, u zavisnosti od iskazanih potreba institucija, mijenjan u nekoliko navrata.

Brojni rukovodioci u institucijama pa i pojedini drugi službenici imaju pravo da tokom 24 časa koriste službeno vozilo što, prema analizama te izjavama onih koji prate to stanje, otvara veliki prostor za zloupotrebe, što su utvrđivali i revizori otkrivajući da pojedinci čak i na godišnje odmore idu službenim vozilima.

Poslanik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović uputio je u novembru inicijativu u parlamentarnu proceduru u kojoj traži da Savjet ministara BiH donese dopunu Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila u institucijama BiH, odnosno da bude propisano označavanje službenih vozila naljepnicom ili na drugi način kako bi učesnicima u saobraćaju i građanima bilo jasno vidljivo da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada, s ciljem sprečavanja zloupotreba korišćenja.

– Česti su slučajevi da zaposleni koriste ova vozila u privatne svrhe, u vrijeme godišnjih odmora, za porodične potrebe i slično, a nerijetko se dešava i da se davanjem prava na korišćenje službenog vozila “kupuje naklonost” u okviru pojedinih institucija. Stoga je potrebno dopuniti pravilnik na način da službena vozila institucija BiH budu vidno i jasno označena. Ova mjera ne zahtijeva znatna budžetska sredstva, a imala bi trenutni efekat – napisao je Magazinović u obrazloženju inicijative.

Osim sprečavanja zloupotreba, ovakvom odlukom Savjeta ministara BiH bi, kako smatra, bila zaštićena budžetska sredstva, ali i poslata poruka i svim drugim nivoima vlasti da se odluče na isti korak. Potrebno je, kako je dodao, razmisliti i o načinu na koji bi eventualne zloupotrebe mogle da budu i prijavljene.

Glas Srpske


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu