Maja Bjelan Karičić, potpredsjednica Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo

Nakon oktobra odlučujemo ostajemo li ovdje ili idemo

Potpredsjednica Foruma žena na kantonalnom nivou, aktivistica, mlada žena, zaposlena, porodična… sve stižete? Vaš recept za uspjeh?

U životu je najbitnije da radite ono što volite. Uvijek su me inspirisale osobe koje su svojim trudom i radom uspjele stvoriti sebe, ali za to je potrebno puno odricanja. Kada se bavite politikom veoma brzo odrastete. U politici nemate radno vrijeme, nemate vikend, nemate vremena da vam bude dosadno. Počnete primjećivati stvari koje do tada niste, dogovorite izlazak tek poslije dnevnika ili političke emisije, i tada shvatite da su se vaši prioriteti u životu počeli mijenjati. Biti žena u politici nije ni malo lagan zadatak. Jer, pored politike, mi smo i dalje dobre domaćice, dobre djevojke ili žene, vrijedne majke. Vrlo je važna dobra organizacija, i predanost poslu. Ali i pored toga bitna je podrška porodice. Tu sam zaista u velikoj prednosti, i veoma sretna što pored sebe imam osobe koje na moje “ne mogu više” uvijek čuju “mogu više”. Često volim sama sebi reći “sve se može kad se hoće”, i zaista tako mislim.

Dosta ste aktivni i kroz lokalnu zajednicu. Vaš Stari Grad je uvijek čini mi se u fokusu Vaših aktivnosti?

Nije lako razumjeti sve probleme, nije lako udovoljiti svim građanima, ali ako to zaista radite iz ljubavi onda ništa nije nemoguće. Smatram da ako želite promijeniti nešto u društvu trebate krenuti od početka. Taj početak u ovoj priči je lokalna zajednica. Niko ne može znati bolje od vas koji su problemi u vašoj lokanoj zajednici. Ja sam već drugi mandat u Savjetu mjesne zajednice Vratnik i vjerujem da je to dobra polazna osnova i dobro iskustvo kroz koje morate proći. U posljednje dvije godine smo u mjesnoj zajednici mnogo radili na osnaživanju žena kroz različite radionice i edukacije. Vidjeli smo da su žene zaista zainteresovane da budu uključene u društveni život, samo im treba dati priliku. Sretna sam kada znam da sam nešto uradila za svoju lokalnu zajednicu, nešto što ljude čini sretnim i zadovoljnim.

Uloga i položaj žena u Partiji ali i društvu općenito iz Vaše vizure?

Žene danas uživaju apsolutno sva zakonska, običajna i moralna prava kao i muškarci, a sve su češći primjeri žena koje se bave najtežim, najopasnijim i najzahtjevnijim poslovima na svijetu, koji su nekad bili isključivo muški. Na našim televizijama se sve manje prikazuju žene sa keceljom oko struka, svezanom kosom i crvenim ružem kako ribaju pod dok im se muževi odmaraju. Žene se nalaze na raznim funkcijama, one su političarke, novinarke, doktorice, sportašice, profesorice, ali one i dalje kuhaju, čiste i rađaju djecu.
SDP je jedna od rijetkih političkih partija koja kroz svoje dokumente garantuje prava ženama. Iako još uvijek živimo u društvu koje misli da žene ipak nisu za politiku, smatram da žene trebaju biti na mjestima gdje se odlučuje, jer su spremne odgovoriti na svaki izazov koji se stavi ispred njih.

SDP nam nudi mnogo edukacija na temu rodno osjetljivih politika, koje se ne bave i ne rješavaju samo “ženska pitanja”, već osluškuju potrebe zajednice, ujedinjuju društvene pokrete i različite resurse. Učili smo o politici, ali i o uključenosti žena kroz razne akademije, kroz edukacije za kandidatkinje na izborima, ali i kroz svakodnevno druženje sa našim kolegama. Bitno je samo iskoristiti priliku koju vam neko pruži, i snažno željeti donijeti promjene u društvu od kojih će i muškarci i žene imati koristi.

Kako vidite rad Foruma žena na svim nivoima i općenito njegovu ulogu u političkom životu u BiH?

Veoma je bitno da se u životu ne bavite samo vašim pravima, nego i obavezama, da samo ne putujete, već i da radite. Obaveza nas kao pojedinaca jeste da utičemo na promjene i da budemo dio promjena. Ako samo sjedite i mislite kako treba nešto promijeniti, nećete uspjeti. Forum žena jeste i okupljen zbog ideje da se promijeni društveni status kada je riječ o ženama. Mi mnogo pričamo na sastancima, ramjenjujemo iskustva i mišljenja. Vrlo često su nam mišljenja i suprostavljena, ali uvijek sa sastanka izađemo zadovoljne, i sa znanjem koje nam vrijedi za cijeli život. Važno je da smo i podrška jedna drugoj, ne samo u politici, već i u mnogim životnim situacijama, jer tu imamo poslovne žene, brižne supruge i majke, ali i najbolje prijateljice.
Izborna je godina, jedna od mnogih. Razlikuje li se od prethodnih? Možemo li govoriti o prognozama, očekivanjima?

Smatram da nam je ova godina presudna, presudna za sve segmente života. Nakon oktobra odlučujemo ostajemo li ovdje ili idemo. Ovako se više ne može. Jako je bitno izaći na izbore, bitno je da mladi glasaju, da budemo sigurni da žele promjene. Imamo mnogo problema u društvu, u državi. Ti problemi se ne mogu preko noći riješiti, ali bitno je imati volju i krenuti od početka. Naša želja je da SDP pobijedi na oktobarskim izborima, i u to čvrsto vjerujemo, a onda nam slijedi težak zadatak. Mnogo toga se mora mijenjati, mnogo toga odlučuje kako ćemo živjeti dalje. Imamo jako dobre i kvalitetne ljude koji mogu svojim znanjem učiniti ovu državu boljim mjestom za život. Ja vjerujem u njih, vjerujem u nas kao tim koji će donijeti pobjedu SDP-u, i pobjedu poslije koje ćemo stvarati bolji svijet.

I za kraj, poruka svim mladim ženama koje se nisu usudile ili još uvijek razmišljaju o aktivnijem ulasku u politiku?

Vrlo često čujemo izreku “ako se vi ne bavite politikom, ona se bavi vama”. To i jeste smisao politike. Nije politika samo sjedenje u parlamentu, skupštini ili općinskom vijeću. Politika je mnogo šira. Politika se vodi i u savjetu mjesne zajednice, u kafićima, na fakultetima, na radnom mjestu. Krenimo od toga da uvijek izađemo na izbore i glasamo. Ali i dobro razmislimo o tome kome dajemo svoj glas.

Mišljenja sam da se u politiku trebamo svi ukjučiti, i žene, i mladi, i penzioneri. Ne dozvolite da vam drugi kreiraju mišljenje ili vaš život. Za sve to treba strpljenja, ali isplati se, vjerujte.

Bavljenje politikom je veliki izazov. Prolazite kroz razne faze, niste uvijek u pravu. Ali boriti se treba. Kao i u svim životnim segmentima imate i uspona i padova, ali nikada ne trebate odustati. Čvrsti stavovi, samouvjerenost, požrtvovanost, odricanje i puno rada mogu biti garant da ćete uspjeti u politici kao žena.