Aner Žuljević

Nakon gašenja Aluminija, elektroenergetski sistem BiH je nestabilan

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije, na svom Facebooku profilu danas je objavio da je dokument u kojem, kako je naveo, DERK obavještava NOS i Elektroprenos ”na značajno povećanje broja ispada pojedinih elemenata prenosnog sistema”.

On se zapitao zašto se institucije međusobno ispituju o problemima iz svoje nadležnosti da bi, potom, uslijedila saopštenja koja ne odgovaraju istini.

”Da ne govorim kako imamo informacije da nam je “krepao” transformator od 220 kv na Culama koji je očigledno bio pod neprirodnim opterećenjem, a zamjena istog je višemilionska što je manji problem naspram činjenice šta to znači za (ne)stabilnost sistema.

„Zašto se javnost danima laže kada je u pitanju stanje elektroenergetskog sistema? Jučer DERK izlazi sa saopštenjem u kojem obavještava javnost kako nemaju problema iako im NOS sa svoje strane dostavi jasnu informaciju u kojoj navodi argumente svih potencijalnih rizika iz svoje nadležnosti. Danas sam u posjedu dokumenta u kojem taj isti DERK obavještava NOS i Elektroprijenos citiram ‘ovom prilikom ukazujemo na značajno povećanje broja ispada pojedinih elemenata prenosnog sistema. Posebno zabrinjavaju ispadi i trajni kvarovi energetskih transformatora…

Postavljam pitanje: zašto se institucije međusobno pitaju o problemima iz svoje nadležnosti, pa onda izdaju saopštenja koja ne odgovaraju istini?

Očigledno je da se nešto krupno iza brda valja, a vrijeme će pokazati ko se sve i zašto upetljao da na ovaj način kontaminira struku, dezinformiše javnost i omalovažava pojedince koji žele samo promociju istine u javnosti”, napisao je on.

Podsjećamo, isporuka električne energije Aluminiju je obustavljena 10. jula. Radnici su nakon prestanka proizvodnje u nekoliko navrata protestovali i blokirali lokalne saobraćajnice. Županijsko tužiteljstvo Mostar potom je saopćilo da su formirani predmeti u nekoliko slučajeva prijava nezakonitosti u ovom preduzeću.