Anto Domazet za Radio Sarajevo

Najveći nedostatak prijedloga izmjena Zakona o dohodku jeste što nema jasnih izračuna makroekonomskih efekata

Osnovni problem vladinog prijedloga izmjena Zakona o dohodak je njegova neizvijesnost u smislu da u ovom slučaju javnosti nije ponuđen izračun makroekonomskih efekata koji će prouzročiti ovo zakonsko rješenje, kazao je u razogoru za Radiosarajevo.ba  ugledni univerzitetski profesor i doktor ekonomskih nauka Anto Domazet.

Ipak prema njegovom mišljenju radi se o relativno dobrom zakonskom rješenju.

Nakon što je zakon predstavljen uslijedile su žestoke rekacije poslodavaca, sindikata, penzionera, Zavoda PIO/MIO, kao i predstavnika IT industrije koja zapošljava na hiljade ljudi u Federaciji.

„Osnovna intencija ovog zakona jeste da se rasterete obaveze iz osnova plaća i rad učini jeftinijim. Na tu polaznu osnovu se povezuje intencija da se sva osnovna primanja koja su radnici imali bez oporezivanja uključe u plaću. To znači da bi topli obrok, regres, prijevoz sada činili osnov plaće na koji se plaćaju doprinosi i porez na dohodak. To bi trebalo otvoriti osnov za snižavanje poreza“, pojasnio je za Radiosarajevo.ba Domazet.

Dodao je da vladin prijedlog također sadrži i povećanje nivoa neoporezovanog dohodka na 800 KM.

„To znači da će plaće koje su niže od 800 KM biti manje oporezovane i time se otvara prostor za povećanje plaća. Te mjere iz zakona su izuzetno značajne za položaj radnika. Bila bi relativno i veća penzijska osnovica jer bi sva primanja bila u obliku plaća. Naravno radnici se moraju dalje boriti za rast plaća, ali ne samo preko smanjenja poreza“, smatra Domazet.

Prema Vladinom prijedlogu zakona o porezu na dohodak, sve plaće do 800 KM neto bit će oslobođene plaćanja poreza na dohodak, a plaće iznad 800 KM imat će jednu jedinu

Prema riječima profesora Domazeta, stopa od 13 posto je najvjerovatnije rezultat ovako visoke neoporezovane plaće.

Ipak najveći nedostatak je to što nema jasnih proračuna makroekonomskih efekata. U obrazloženju zakona koji je težak preko tri milijarde KM morala bi da bude simulacija njegovih efekata, da se objasni zašto je poreska stopa 13 posto. Postoji sumnja da to nije realna stopa, pogotovo što se dodatno uvodi oporezivanje dividendi i dobitaka na kapital, kao i igara na sreću. Ti novi porezi će stvoriti nove prihode za državu, dakle Vlada FBiH uopće nije uzela u obzir ove efekte. To je neoprostivo i vrlo neozbiljan pristup ovako složenom problemu“, naglasio je Domazet.

Domazet kaže da se ovdje realno postavlja pitanje zašto poreska stopa ne bi ostala na 10 posto.

„Postavlja se i pitanje zašto nema i progresije u prijedlogu Vlade FBiH. Tačnije izvjesna blaga progresija oporezivanja postoji. Tako bi onaj ko ima plaću 1.000 KM plaćao porez od 13 posto na 200 KM što čini 26 KM ili 2,6 posto neto primanja. Onaj ko ima plaću 2.500 KM plaća porez na 1.700 KM po stopi od 13 posto što daje 221 KM poreza ili oko 9 posto neto plaće. Dakle, viša plaća, veći relativni udio poreza na dohodak. A pravi socijaldemokratski potez je zahtijevati da se stope poreza na dohodak iz rada i kapitala izjednače, tj. da i dividende budu oporezivane sa 13%. A kada je riječ o progresivnom oporezivanju, onda bi pravu progresiju trebalo usmjeriti ka progresivnom oporezivanju dividendi. Jer nije isto primati plaću od 3.000 KM i progresivno je oporezivati i uzimati dividende od 5 milona KM i njih oporezivati bez ikakve progresije, samo sa 10 posto“, zaključio je u razogovru za Radiosarajevo.ba  ugledni ugledni univerzitetski profesor i doktor ekonomskih nauka AntoDomazet.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu