Irfan Čengić za N1

Najduži period bez vlasti u FBiH

Treća redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine biće održana 24. i 25. juna, a na dnevnom redu naći će se 21 tačka – među kojima i Nacrt zakona o sportskim klubovima u FBiH čiji je predlagač zastupnik SDP-a Irfan Čengić, koji je bio gost Novog dana.

Voditeljica Novog dana Hana Sokolović je pitala Čengića da li smatra da će dobiti većinu i šta Nacrt zakona o sportskim klubovima u FBiH sve omogućava je kazao:

“Ovaj zakon je obaveza stara devet godina i mislim da ću dobiti podršku jer se radi o Nacrtu zakona. Razgovarao sam sa sportskim savezima i sa nekoliko sportskih klubova. Ukoliko bude usvojen, klubovi bi mogli biti privredna društva. Dakle, mogli bi u privatizaciju ili da lokalne zajednice preuzmu klubove”.

Čengić je istaknuo da će ovo biti deveta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i da je za njegovo funkcionisanje najzaslužniji SDP i Elvir karajbić. Podsjetio je gledaoce da su SDA i HDZ zajednički izlazili sa sjednica Parlamenta jer su željeli blokirati Parlament i izbor Elvira Karajbića.

Na konstataciju voditeljice Sokolović da je SDA najavila smjenu Karajbića, Čengić je konstatovao da je prilikom izbora Karajbića SDP naglasio da neće blokirati njegovu smjenu kada bude nova parlamentarna većina, jer SDP-u je u cilju funkcionisanje institucija, te da mu nije jasno zašto još uvijek nema vlasti na nivou FBiH.

„Ovo je najduži period bez vlasti u FBiH u njenoj historiji. Partneri Ćović, Komšić,Izetbegović i Radončić imaju parlamentarnu većinu i nije jasno zašto još uvijek ne formiraju Vladu FBiH. Čak nije pokrenuto ni pitanje imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH. SDP, iako može blokirati imenovanje Predsjednika i potpredsjednika, to neće učiniti, već će biti veoma konstruktivan i ponuditi potpredsjednika FBiH. Također ponudit ćemo i potpredsjednika DN PFBiH. Sada je odluka na SDA da li će prihvatiti pomoć SDP-a ili će se ovaj put odlučiti za Dodikove kadrove, kao što su to učinili imenovanjem Puzigaće u prošlom mandatu, koji je mnoge procese blokirao”. istaknuo je Čengić

Čengić naglašava da Parlament FBiH, dok ga vodi Elvir Karajbić, većinu odluka je donio jednoglasno, dok se doprinos SDP-a vidi kroz parlamentarni rad. Naime, na narednoj sjednici od šest predloženih zakona, čak pet su predložili zastupnici SDP-a.

Na pitanje voditeljice do kada će trajati ovakva retorika političara na vlasti, Čengić je konstatovao da će trajati sve dok ih građani ne kazne na izborima.

Danas se održava sjednica Predstavničkog doma PSBiH o stanju u pravosuđu i migrantima, no iz SNSD-a su javili kako poslanici te stranke neće prisustvovati sjednici.

“Što se tiče migrantske krize, Federalni parlament je prije mjesec održao sjednicu usvojio zaključke i izdvojili smo sredstva i nije pošteno da samo FBiH preuzima sav teret, a unutar FBiH 99% tereta preuzima USK i grad Bihać. Mi podržavamo sve odluke koje donese Unsko-sanski kanton i Grad Bihać kad su u pitanju migranti i lokacija kampa.

Kad je u pitanju VSTV, mi smo prije sedam godina upozoravali da je to otuđeni centar moći i predlagali da u izboru tužioca učestvuju izabrani predstavnici građana tada su stranci, koji danas kritikuju VSTV, napadali SDP jer smo željeli sistem kakav oni imaju u svojim zemljama”, komentarisao je Čengić u Novom danu.

Na konstataciju voditeljice da je vidno da međunarodna zajednica daje podršku Vladi Kantona Sarajevo, Čengić je konstatovao da međunarodna zajednica daje podršku svakoj vladi, ali da je Vlada KS jedina koja tu podršku iskoristi i realizuje projekte. Samo za primjer imate ministra Filipovića koji je jučer opravdao povjerenje ambasade Švedske i UNDP-a i krenuo u realizaciju projekata energetske efikasnoti

Voditeljica Sokolović je pitala kako komentariše najave Čampare da će smijeniti Vladu KS.

„SDA mjesecima umjesto da formira vlast, troši vrijeme i energiju da sruši Vladu KS. Mi znamo njihove metode koje su i koristili 2012.godine kada su rušili Vladu KS sa Radeljašem, pa je kasnije novac iz budžeta umjesto u stranku prebacivan na račun Radeljaša, što je predmet suđenja.

Oni zastupnici i stranke koje odluče da ruše ovu Vladu KS, sigurno će napraviti veliku štetu građanima, ali i samim sebi“ istaknuo je Čengić.

Dotakao se i netačnih izjava zastupnika SDA da je izvršenje budžeta KS slabo i istaknuo da je ono veće, te za primjer uzeo ministra Štetu koji mora da realizuje projekte iz budžeta 2017. i 2018. godine, jer ta Vlada nije bila sposobna da to realizuje.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu