Damir FIlipović

Najavljena obnova crkve u sarajevskom naselju Alipašino Polje

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo od ove godine raspolaže grantom za finansiranje svih vjerskih i kulturno – historijskih objekata.

Tim povodom je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović posjetio Vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji ga je informisao o prioritetima za rekonstrukciju crkvenih objekata među kojima je i obnova crkve na Alipašinom Polju.

Prema riječima ministra za sve religijske zajednice planirano je izdvajanje sredstava u iznosu do 15.000 KM, ali je moguće da se ona u narednom periodu povećaju.

“Vrlo nam je bitno da za realizaciju ovog projekta imamo i podršku vaše institucije, ali i da nas informišete o objektima koje vi mislite da treba obnoviti”, poručio je ministar Filipović.

Nadbiskup Puljić je istakao kako je crkva na Alipašinom Polju jedna, od njih 155 koje su u nadležnosti nadbiskupije na području Kantona Sarajevo najprioritetnija da se uradi. Mišljenja je i da se treba obnoviti fasade Vrhbosanske katoličke bogoslovije koja je ujedno i ogledalo grada, ali ima i svoju kulturnu i historijsku vrijednost.

“To bi se moglo realizovati udruživanjem sredstava Kantona, općine i crkve”, kazao je nadbiskup Puljić te dodao da je u Sarajevu najljepša crkva upravo ona koja se nalazi uz Bogosloviju na Katedrali, jer to je imitacija crkve Svetog Petra u Rimu.

Ministar Filipović je upoznao nabiskupa kako se rade projekti utopljavanja te da će obaviti i razgovore sa Ministarstvom kulture i sporta vezano za obnovu fasade Bogoslovije, jer je to i kulturni spomenik.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu