Inicijativa Segmedine Srne-Bajramović

Nadležne institucije što hitnije da ispitaju sve nezakonitosti u ZOI `84

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nije podržala Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog preduzeća “ZOI ’84” Olimpijski centar Sarajevo za 2018. godinu.

Direktor ZOI-a Kenan Magoda, koji obavlja tu funkciju tri mjeseca, nazvao je Izvještaj friziranim, te je pozvao zastupnike da ne usvoje izvještaj, jer ga nije usvojila ni Skupština tog preduzeća.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je i zaključke zastupnice Socijaldemokratske partije BiH Segmedine Srna Bajramović u kojima pozivaju finansijsku policiju i Tužilaštvo Kantona Sarajevo da pregleda svu dokumentaciju, te da upravljačka struktura ukaže na sve zloupotrebe da Skupština zahtijeva od upravljačkih struktura da u roku od 30 dana angažiraju Ured za reviziju institucija FBiH za 2017. i 2018. godinu.

„Na sjednici Skupštine KS su, pored javnosti, i nadležne institucije imale priliku čuti bezbroj činjenica koje vape za službenim postupanjem kada je u pitanju poštivanje zakona.

Više je nego jasno kako se moglo svjedočiti još jednom pokušaju prevare Skupštine kada je u pitanju poslovanje preduzeća u vlasništvu KS.

Ko zna koliko je puta do sada takav scenarij uspješno prošao za mnoga preduzeća i to po principu „papir trpi sve“ dok problemi ne eskaliraju do višemilionskih dugovanja koji ugroze plaće uposlenih, imovinu preduzeća i generalno perspektivu rada istih.

Zbog svega navedenog sam osjetila potrebu predložiti zaključke koji po svom sadržaju prirodno uvezuju nadležnost Skupštine, odgovornost pojedinaca i nadležne institucije Kantona i FBiH kada su ovakve stvari u pitanju.

Želim da Tužilaštvo i finansijska policija u skladu sa svojim nadležnostima, a po nalogu Skupštine izvrše nadzor, da novo rukovodstvo dostavi sve dokaze o iznesenim navodima, te da Ured za reviziju uradi izvještaj na osnovu kojeg ćemo kao Skupština imati relevantne informacije u kakvom stanju nam se nalazi preduzeće i njegova imovina“, navodi Srna-Bajramović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu