Igor Stojanović za portal Klix

Nadam da CIK neće donijeti političku odluku oko Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH

Propali pokušaj konstituisanja Kluba Srba na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH propraćen je nizom dodatnih problema u čije se rješavanje uključila Centralna izborna komisija BiH, zbog čega se strahuje da bi mogao nastati trajni problem. Sve se iskompliciralo kada je delegat Duško Radun osuđen za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Klub Srba nije konstituisan i predsjedavajući nije izabran zbog nedostatka kvoruma. Svega osam delegata iz tog kluba se pojavilo na glasanju, od ukupno 15 koliko ih je bilo na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Neuspjeli pokušaj konstituisanja Kluba Srba prethodio je fijasku izglasavanja dnevnog reda sjednice Doma naroda, za koji je glasalo svega 20 delegata, što je bilo nedovoljno da se sjednica održi. Protiv ih je bilo 17 i suzdržanih šest.

Centralna izborna komisija BiH oduzela je prije dvije sedmice mandat zastupniku u Skupštini Kantona 10 i delegatu Doma naroda Parlamenta FBiH Dušku Radunu nakon čega se, uz tekuće, javio stari problem kako i kome će mandat biti dodijeljen.

Radun je, kako saznajemo, uputio žalbu nakon čega se po toj žalbi očekuje konačno izjašnjavanje CIK-a.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Igor Stojanović iz Socijaldemokratske partije izjavio je za Klix.ba kako ne treba prejudicirati da li će Radun ostati bez mandata i da, ukoliko se to i desi, ne zna ko bi mogao doći ne njegovo mjesto.

“Drugi su aršini, svaki mandat se drukčije bira. Prije se Dom naroda nije popunjavao, sad je donesena odluka da se popunjava sa unutrašnjosti lista. Nema dovoljno kandidata i ja se nadam da CIK neće donijeti neku političku odluku po nekom najnovijem principu”, kazao je Stojanović.

Napominje kako je čudan proces koji se vodio protiv Raduna, kao i brzina donošenja sudske odluke.

“Mislim da je u posljednjih 20 godina nezabilježeno u BiH da je presuda tako brzo donesena. Vjerujem da je riječ o nekoj višoj politici, vjerovatno njegovom suprotstavljanju vrhu neke stranke”, rekao je Stojanović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu