Saopćenje SDP Sanski Most

Načelniku je novac bitniji od rijeke Sane

Povodom odgovora načelnika općine Sanski Most, gospodina Farisa Hasanbegovića, vezano za naše Otvoreno pismo o radovima u koritu rijeke Sane, OO SDP BiH Sanski Most smatra potrebnim obratiti se javnosti.

Zahvaljujemo se gospodinu Hasanbegoviću, načelniku općine Sanski Most na eksplicitnom odgovoru na naš upit, kao i na tome što je konačno prekinuta šutnja, kako medija, tako i njega kao prvog čovjeka ove općine, na ovu temu.
Cijenimo da su sada radovi koji se izvode u koritu rijieke Sane mnogo jasniji građanima Sanskog Mosta. Ono što moramo navesti jesu neke činjenice u odgovoru gospodina Hasanbegovića. Nije nam jasno kako je tenderska procedura pokrenuta, kako on navodi 12.08.2016.godine, a javna rasprava zakazana tek četiri dana kasnije, 16.08.2016.godine. Smatramo da se ovakvim činom građane dovelo pred svršen čin, te je još jednom pokazano koliko vlast mari za glas naroda.

Kada je u pitanju konstatacija načelnika općine, da je zakonodavna vlast/Općinsko vijeće u dva navrata informisana o planiranoj realizaciji projekta, navodimo sljedeće:
Istina je da se u ranijem izvještaju službe za poduzetništvo i resurse nalazi projekat pod nazivom „Uređenje korita rijeke Sane“ i mi smo zaista vjerovali, razmatrajući tadašnji izvještaj, da se samo radi o uređenju korita. Smatramo da se jedna rečenica o ovakvom zahvatu u koritu rijeke Sane ne može nazivati niti voditi pod informacijom za vijećnike OV Sanski Most. Smatramo da je pred Općinsko vijeće trebala doći detaljna i eksplicitna informacija o kakvom se projektu radi, kakav je plan i koliki su obimi zahvata u korito rijeke Sane, zajedno sa studijom koja garantuje prevenciju od poplava i da se ekosistem u rijeci Sani neće drastično narušiti.
Nekoliko činjenica za koje građani moraju znati, a koje se jasno čitaju i u Vašem odgovoru, gospodine Hasanbegoviću, jesu da je općina Sanski Most, odnosno sadašnja vladajuća struktura, sufinansirala projektnu dokumentaciju i načelnik, tadašnji ili sadašnji je vrlo dobro znao o kakvom obimu projekta i zahvatu se radi. Činjenica je i da je Ministarstvo USK-a za prostorno planiranje, građenje i okoliš dalo saglasnost, odnosno građevinsku dozvolu za ovakav zahvat. Gospodin Jasmin Burnić, nadležni ministar je jedan u nizu ljudi (trabanata) koji je to svojim potpisom dozvolio. Inače su studije izvodljivosti i projekti u oblasti okoliša, njegova uža specijalnost. Ili nisu..

OO SDP BiH Sanski Most smatra da su postojala i postoje bolja rješenja za prevenciju od poplava i mislimo da se bahato i neselektivno kopanje korita rijeke Sane i devastiranje njenih najatraktivnijih lokaliteta moglo izbjeći. Ali i Vi i mi znamo da se ovakav zahvat najviše radi zbog novca i ogromne količine materijala koji će se izvući iz rijeke Sane, a to je Vama i gospodinu Burniću izgleda bitnije od naše Sane.

OO SDP BiH Sanski Most
Mr.Almin Hopovac,predsjednik


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu