Maid Škiljo, predsjednik OO SDP Doboj jug i vijećnik u OV Doboj Jug

Na prvom mjestu su mi građani općine Doboj Jug i gledam kako da opravdam njihovo povjerenje

Krajem prošle 2019. godine održana je Izvještajno-izborna konferencija OO SDP Doboj Jug na kojoj je Maid Škiljo izabran za predsjednika. Budući da je u trenutnom sazivu Općinskog vijeća i vijećnik potražili smo odgovore na neka pitanja, ali i komentare na neke situacije u općini Doboj Jug.

Kada i zašto ste se počeli baviti politikom?

Politikom sam se počeo baviti relativno mlad. Prvi puta sam se našao na listi za lokalne izbore 2012. godine, gdje sam za osobu koja se po prvi puta nalazila na nekoj od listi osvojio zapažen broj glasova, mada nisam ušao u Općinsko vijeće. Nakon tog neuspjeha nisam odustao. Iskoristio sam period do narednih lokalnih izbora da se još vise angažujem i politički afirmišem, građani su to prepoznali i dali mi povjerenje. Počeo sam se baviti politkom prije svega što smatram da svojim angažmanom, transparentnim i poštenim radom mogu doprinijeti razvoju lokalne zajednice.

Smatram da je moj dosadašnji rad prepoznat i izborom u Glavni odbor SDP-a BiH.

Kako vaše ideje namjeravate sprovesti u organizaciju kojom sada rukovodite? Na čemu će se bazirati rad OO SDP-a Doboj Jug naredne četiri godine?

Politiku sam shvatio kao ozbiljnu stvar, te sam prošao kroz niz političkih škola i edukacija. Stečeno iskustvo želim primijeniti u radu OO SDP Doboj Jug. Uvjerenja sam da jedini izlaz iz situacije u kakvoj se nalazi naša država, a samim tim i općina Doboj Jug, je da se posvetimo običnim ljudima te da počnemo u svakoj sferi života primjenjivati načela socijaldemokratije. Želim da obični građani shvate da i u politici ima časnih i poštenih ljudi, ljudi koji ne gledaju svoj lični interes već interes lokalne zajednice i države. Već sam napomenuo da je moja životna filozofija transparentan i pošten rad te ću nastojati to sve primijeniti i kroz rad u OO SDP Doboj Jug. Želim ovakvim radom da OO SDP Doboj Jug zadrži epitet najjače političke partije u općini Doboj Jug, a nadam se da će to građani prepoznati na narednim lokalnim izborima.


Prema informacijama do kojih smo došli jedan ste od najaktivnijih vijećnika u trenutnom sazivu i najveći kritičar trenutne vlasti. Kako biste opisali trenutnu političku situaciju u općini Doboj Jug? Šta takva situacija znači za građane?

Na prvom mjestu su mi građani općine Doboj Jug i gledam kako da opravdam njihovo povjerenje. Nažalost trenutna vlast ne radi u interesu građana, već užeg kruga ljudi. Svjedoci smo netransparentnog rada, loše kadrovske politike i stranačkog upošljavanja. Sukob interesa je u Doboj Jugu postao sasvim normalna stvar i svakodnevica. Ovakvom politikom trenutne vlasti najviše trpe i najmanje koristi imaju građani Doboj Juga. Klub vijećnika SDP se opredijelio da bude opozicija u trenutnom mandatu, što je svojim radom i pokazao u prethodnom periodu, ali i politička opcija koja je radila u interesu građana.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Doboj Jug usvojen je budžet za 2020. godinu, kako komentarišete plan budžeta?

Budžet je usvojen, ali za govornicom Općinskog vijeća sam naglasio da je budžet prilagođen i pripremljen izbornoj godini. Svjestan sam da će se najveći dio kampanje vladajuće SDA finansirati kroz realizaciju budžeta općine, što se prema mojim saznanjima već i dešava. Na narednoj sjednici Općinskog vijeća ćemo reagovati na ovakvo rasipničko ponašanje trenutne vlasti.

Pred nama su lokalni izbori za manje od godinu dana. Vjerujem da već sada imate neke planove i očekivanja?

Kroz vijećnička pitanja i inicijative smo pokušali nametnuti naše stavove i ideje, ali u trenutnom mandatu je to bilo nemoguće. Ukazivali smo i nastavićemo ukazivati na propuste trenutne vlasti, nudićemo ideje i rješenja do kraja ovog mandata, a ponudićemo svoju viziju općine Doboj Jug. Mi iz OO SDP Doboj Jug kao jedna od najboljih organizacija SDP BiH, nemamo dilemu da ćemo na izborima u oktobru opet pobijediti. Da vas podsjetim, mi kao stranka smo stalni pobjednici izbora već pet izbornih ciklusa, tačnije u kontinuitetu od 2010. godine. Kao rezultat toga, iako teritorijalno mala lokalna zajednica i organizacija , sa svojim kandidatima osvajali smo redovno mandate za Skupštinu kantona, Parlament Federacije BiH, ali i načelničku poziciju 2012. godine. Naš cilj je to ponoviti i na izborima u oktobru, a to znači pobjeda u izborima za načelnika općine i većina u Općinskom vijeću.

Zbog čega bi građani trebali vjerovati OO SDP Doboj Jug?

SDP se nudi kao jedina alternativa trenutnoj vlasti, vlasti koja ni u kom slučaju nije ispunila svoja predizborna obećanja. Smatram da nismo razočarali, kroz čitav mandat radili smo u interesu građana i štitili općinu kao instituciju. Stranačko zapošljavanje vladajuće SDA ide toliko daleko da je aktuelni načelnik od današnjih osam vijećnika koji čine većinu u općini Doboj Jug tokom svog mandata u upravu zaposlio njih četvero, što je klasični sukob interesa i čisti primjer nepotizma. Građani to vide i građani će to sigurno kazniti na izborima u oktobru!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu