Saša Magazinović za N1

Na primjerima predmeta Memić i Dragičević se vidi kakvo je stanje u pravosuđu

Zastupnik Predstavničkog doma PSBiH Saša Magazinović kazao je kako nije zadovoljan jučerašnjom raspravom o izmjenama Zakona o PDV-u s obzirom da je lično predložio nekoliko mjera koje su tražili privrednici prije tri godine, te da su velike šanse da ni sada izmjene neće podržati SNSD i HDZ.

“Privrednici su svojim potpisima, njih 30.000, tražili pomjeranje plaćanje PDV-a sa 10. na kraj mjeseca, plaćanje fakture po naplaćenoj usluzi i smanjenje dnevne zatezne stope na kašenjenje sa 0,04 na 0,02 posto. Tada je Vijeće ministara, oprostite mi na izrazu, nabilo te prijedloge nogom. Nakon tri godine smo dočekali da ponovo uđe u Parlament, predložio ga je Denis Zvizdić koji je bio u Vijeću ministara kada sam ga ja predložio i podržavao ga, ali sumnjamo da će proći dalje jer HDZ i SNSD nisu pokazali interes za to. Očigledno da se ključni momenat za ovaj mandat desio kada je SDA odlučila da SNSD-u i HDZ-u omogući da imaju većinu u Domu naroda i sad odlučuju šta može a šta ne proći bez obzira na Predstavnički dom”, rekao je Magazinović.

Govoreći za Novi dan, kazao je kako se, kada je u pitanju budžet, sve malo po malo izmješta iz institucija navodeći primjer kako je MMF dogovaran s prdstavnicima političkij stranaka, a ne institucija, te da iz krugova MMF-a imaju signal da su sa stranačkim liderima dogovorili i usvajanje budžeta.

“To nisam čuo u okviru institucija gdje bi se o tome trebalo govoriti”, rekao je Magazinović.

Na trećeme nastavku sjednice Predstavničkog doma PSBiH danas će se govoriti o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda. Magazinović ističe kako SNSD i HDZ žele istjerati strane sudije dok one smatra da treba istjerati domaće sudije, a dovesti strane.

“Treba istjerati domaće sudije koji su na daljinskom upravljaču stranačkih lidera. Kada dođete do toga da branite što su stranci tu onda kažu da ste vi neko ko nije za samostalnost i pokazivanje snage države. Da nema stranaca u Sudu BiH njime bi upravljali SDA, SNSD i HDZ. Treba dovesti strance koji ne znaju ko se kako preziva i ko je s kim u srodstvu. Naš pavosudni sistem je rak rana ovog društva”, rekao je Magazinović.

Dodao je kako se nada da će ta tačka pasti jer misli da je to loše za BiH te da bi to dodatno sklonilo bilo kakv tračak nade kod građana da će suđenja u BiH biti pravična i pravedna. Poručio je da će dati sve od sebe da takav prijedlog ne prođe.

“Žalosno je gledati sve što se dešava. Nerado se na to referiram, ali najbolje se na primjerima predmeta Dženan Memić i David Dragičević vidi kakvo je stanje u pravosuđu”, rekao je Magazinović.

Kada je riječ o (ne)održavanju lokalnih izbora u BiH, kazao je da se oni moraju održati jer bi u suprotnom to značio jedan sunovrat.

“U jeku pandemije kada su svi oni koji su imali imalo ljudskosti bili angažovani na ublažavnaju te krize, ovdje je neko razmišljao kako to iskoristiti da se otkažu izbori, a građanima pravo glasa. Kada su nam testirali tu temu dva dana prije su održani lokalni izbori u Minhenu, a Južna Koreja u jeku pandemije se pripremaila za izbore. Kada su skontali da im je to loša strategija, sada ih pokušavaju otkazati jer nema budžeta. Isto je bilo 2012. godine, ali izbori su raspisani, a budžet donesen tek krajem maja. Što im tada nije smetalo što nema budžeta”, upitao je.

Istakao je kako je dobra stvar što je veliki broj političara i međunarodne zajednice shvatio da se ovdje želi od BiH napraviti slučaj Mostara

“Odgađanje izbora bi bio sunovrat države i članovi CIK-a trebaju znati kolika je njihova odgovornost, ne smiju biti izvođači. Imaju plate kao članovi Predsjnedištva i nisu u stanju da budu neovisni već su stalno na telefonu sa svojim stranačkim liderima. Oni su urušili CIK”, smatra Magazinović.

Kazao je i to kako se na lokalnim izborima mogu očekivati nova partnerstva. U Sarajevu se, navodi, okuplja jedna broj stranaka koji su činili prethodnu vladu, a Bakir Izetbegović je izjavio kako očekuje da na izborima SDA izađe sa SBB-om i DF-om.

“Mislim da će to olakšati izbor građanima jer će u Sarajevu birati između prethodne i ove kantonalne vlade”, rekao je Magazinović.

Na kraju se osvrnuo i na dobra djela građana tokom pandemije, te njegovo učešće u radu volonterske organizacije Heroji ulice.

“Ovo je vrijeme kada na površinu izađe sve što je loše i ono što je dobro u našem društvu. Ono što je loše ispituje pravosuđe, ono što je dobro su građani koji su se na različite načine organizovali i pomagali. Privilegija mi je i čast što sam bio dio tima Heroji ulice. Mi smo bili na ulici s građanima, pomagali onima koji su bili u stanju potrebe i nisu mogli izaći. Vjerujte da me to kao čovjeka obogatiloNakon ova dva mjeseca smo barem za nijansu bolji ljudi”, zaključio je Magazinović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu