Rudnici

Na površinskom kopu "Vrtlište" pet novih damper kamiona

Isporuka ovih damper kamiona još jednom pokazuje da je Elektroprivreda BiH u posljednje tri godine ispunila sve ono što smo mi iz Federalne vlade od nje tražili.

Slika

Na Površinskom kopu "Vrtlište", Rudnika mrkog uglja "Kakanj", danas je pušteno u rad pet novih damper kamiona marke "Belaz" radnog kapaciteta 110 tona, koji su za transportne potrebe ovog eksploatacionog revira nabavljeni sredstvima JP "Elektroprivreda BiH".

Dampere su radnicima Površinskog kopa "Vrtlište" na upotrebu predali premijer FBiH Nermin Nikšić, dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Mirsad Jašarspahić, direktor RMU “¨Kakanj”.

-Isporuka ovih damper kamiona još jednom pokazuje da je Elektroprivreda BiH u posljednje tri godine ispunila sve ono što smo mi iz Federalne vlade od nje tražili. To je da u rudnike investira što je moguće više sredstava. Ja im na tome čestitam jer je za protekle tri godine u rudnike investirano više novca nego u proteklih trideset godina – rekao je ovom prilikom premijer Nikšić.
 
On je rudarima zahvalio na njihovom predanom radu i ostvarivanju svih postavljenih ciljeva. 

-Nadam se da smo barem donekle mi u Vladi i Elektroprivredi uspjeli poboljšati vaš status i siguran sam da ćemo nastaviti. To je naša dužnost i obaveza. Rudarima kakanjskog rudnika želim uspješan rad i sretno – kazao je Nikšić.

Puštanje u rad pet novih dampera, ukupne vrijednosti 8,4 miliona KM, značajna je investicija u proizvodni sistem kakanjskog ugljenokopa. 

Pored nabavke pet novih "Belaz" kamiona, specijaliziranih za rad na rudarskim površinskim kopovima, JP "Elektroprivreda BiH" je u cilju zamjene postojeće dotrajale opreme na Površinskom kopu "Vrtlište" nabavila elektrohidraulični bager radnog kapaciteta 10 metara kubnih, dok su procesu nabavke još dvije nove teške mašine, buldožer snage 300-350 kW i greder snage 200 kW.

S novom rudarskom mehanizacijom u Rudniku mrkog uglja "Kakanj" će se povećati ukupni radni kapacitet i stepen pouzdanosti tehnološkog procesa na otkrivanju uglja, i izvršiti usklađivanje odnosa otkrivka/ugalj, što će značajno povećati ukupne proizvodne i finansijske rezultate ovog kolektiva.

Prema ranijim planovima JP "Elektroprivreda BiH" u procesu dokapitalizacije u RMU "Kakanj" namjerava investirati blizu 67 miliona KM, a vrijednost dosadašnjih investicija iznose oko 42 miliona KM. 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.