Nermin Nikšić za Oslobođenje

Na potezu su općine i Fond

Svako ko patnju građana želi iskoristiti za prikupljanje glasova zaslužuje prezir i najtežu osudu

Slika

Parlament FBiH je konačno usvojio set zakona za pomoć stanovništvu i sanaciju šteta od poplava. Da li se moglo brže? Jesu li zakoni bili loše napisani ili su u Parlamentu bila politička, tačnije predizborna, prepucavanja?

– Vlada FBiH je u saradnji sa općinama i kantonima koji su pogođeni majskom prirodnom nesrećom u roku od nekih 15 dana pripremila zakone koji osiguravaju razne vrste pomoći za područja koja su pretrpjela štete. Nažalost, trebalo je gotovo mjesec da ovi zakoni prođu parlamentarnu proceduru iako je Vlada prilikom prve rasprave o ovim zakonima na Parlamentu prihvatila ogroman broj uloženih amandmana gotovo svih stranaka, a onda je dio onih čiji su amandmani prihvaćeni glasao protiv ovih zakona!?

Danas o direktoru

To dovoljno govori o motivima i namjerama tih političkih snaga, koji, nažalost, i najtežu prirodnu nesreću koja je zadesila BiH u njenoj historiji žele iskoristiti za predizborne manipulacije i prikupljanje jeftinih političkih poena. Nisam želio ranije u javnosti govoriti o tome, jer se nalazimo u predizbornom periodu i svaka izjava se samo čeka kako bi se rasplamsala atmosfera, a cijenim da nam to ne treba. Ima puno stvari koje se mogu koristiti za predizbornu borbu, ali pomoć nastradalim u poplavama i klizištima mora biti izvan toga i svako ko patnju građana želi iskoristiti za prikupljanje glasova zaslužuje prezir i najtežu osudu. Sada je najvažnije da smo zakone konačno dobili i treba početi sa njihovom što je moguće bržom primjenom.

Jednim od tri zakona osniva se federalni Fond za pomoć: kad će biti imenovan v.d. direktor i ko će to biti?

– Planiram već sutra (danas; op. a) na Vladi otvoriti razgovore o imenovanju v.d. direktora Fonda, koji treba biti imenovan nakon što zakon stupi na snagu. Ko će to biti u ovom trenutku ne mogu reći, bitno mi je jedino da to bude osoba koja će se maksimalno posvetiti zadatku zbog kojeg je Fond osnovan, a to je što brže, što kvalitetnije i što transparentnije usmjeravanje pomoći onima kojima je najpotrebnija. Prema zakonu, sjedište Fonda je u Sarajevu, a što se tiče uposlenika pokušat ćemo osigurati da postojeće službe i institucije pruže podršku u radu Fonda kako bismo što manje vremena izgubili na njegovoj operacionalizaciji, ali i kako bismo maksimalno smanjili troškove. Već smo o tome raspravljali na Vladi i dali konkretna zaduženja pojedinim ministrima na pripremi potrebnih akata kako bi Fondaciju Odraz pretvorili u implementacijsku jedinicu i  tako izbjegli daljnje širenje administracije.

• Šta će biti prvi poslovi Fonda?

– Zakon je predvidio da Savjet fonda koordinira usmjeravanje i pravednu raspodjelu sredstava. U ovom tijelu, pored premijera FBiH, učestvuju i predsjednici oba doma Parlamenta FBiH, premijeri kantona koji su pogođeni prirodnom nesrećom, predsjednik Udruženja poslodavaca, predsjednik Saveza samostalnih sindikata, predstavnici Udruženja opština i gradova te nevladinog sektora. Moj prijedlog Savjetu bit će da prioritet bude obnova porušenih kuća i stanova jer moramo učiniti sve da osiguramo ovim ljudima da prije zime imaju gdje da se vrate i nastave  život koliko god je moguće u uvjetima koje su imali prije ove nesreće. Svakako, pored obnove kuća i stanova, cijenim kako je bitno osigurati i pomoć privrednim subjektima koji su stradali, kako bi sačuvali radna mjesta i tu će Fond pružiti podršku projektima koje su već pokrenuti od Federalnog zavoda za zapošljavanje i drugih institucija, ali osigurati i dodatnu podršku tim preduzećima. Dobro je što će o prioritetima odlučivati jedan ovako širok krug ljudi i siguran sam da ćemo na taj način osigurati da se sredstva kojima će Fond raspolagati distribuiraju na najbolji mogući način.

• Opozicija je tvrdila da Vlada ima apsolutnu nadležnost nad Fondom, a bilo je i onih koji su rekli da se novac skupljen za pomoć neće transparentno trošiti. Šta ćete učiniti da se to ne desi?

– Vlada FBiH je upravo zbog želje da se osigura maksimalna transparentnost pri raspodjeli sredstava predložila ove zakone. Već sam rekao da pitanje pomoći nastradalim ne smije biti tema političkog prepucavanja i ja u tome neću sigurno učestvovati. Rad Fonda će biti javan, u odlučivanju o raspodjeli sredstava i prioriteta učestvovat će veoma širok krug osoba, ako hoćete iz različitih političkih opcija, ali i onih koje nemaju veze sa politikom. Svi oni će imati uvid u to šta se i kako radi i baš zbog toga nam je trebao zakon. Ovi čije tirade o zloupotrebama slušamo danima, učinili su sve da obore zakon koji treba da uspostavi jasan i precizan sistem osiguravanja pomoći. Pa za šta su se onda oni zalagali? Nažalost, kod nas je priča drž’te lopova izuzetno popularna u predizbornom periodu, ali sam siguran da ćemo učiniti sve da rad Fonda bude maksimalno transparentan i ti dušebrižnici ne trebaju da se plaše. Savjetujem ih da predizbornu kampanju vode na nekim drugim pitanjima.

• Šta je najveća korist Zakona o finansiranju pomoći?

– Ovaj zakon, u najkraćem, osigurava značajna sredstva za pružanje pomoći nastradalim područjima i to na više načina: osigurava se kantonima i općinama da već postojeća sredstva namjenskog karaktera mogu preusmjeriti u projekte pomoći i obnove. Tu se radi o značajnim iznosima, procjenjuje se da će na ovaj način oko 100 miliona maraka biti na raspolaganju kantonima i općinama u veoma kratkom periodu. Primjerice, Općina Tuzla ima na računu oko tri miliona KM od naknade za atomska skloništa koja je do sada mogla koristiti samo za izgradnju atomskih skloništa, koja sasvim sigurno nikada ne bi gradila. Ovaj zakon omogućava da se taj novac iskoristi za saniranje posljedica prirodne nesreće. Također, ovaj zakon predviđa i izdvajanje sredstava iz plaće svih zaposlenih u FBiH u narednih pola godine za pomoć nastradalim. Radi se o nekoj vrsti samodoprinosa i svaki radnik koji ne želi da mu se izdvaja novac iz plaće to treba prijaviti svom poslodavcu i novac se neće izdvajati. Ipak, siguran sam da će naši građani nastaviti iskazivati solidarnost.

Do jeseni

Zakon je predvidio da oni koji zarađuju više i izdvajaju više. Tako će svi oni koji rade u javnim službama ili državnim firmama izdvajati po jednu dnevnu zaradu mjesečno, što je u prosjeku oko 30 maraka, dok će radnici koji rade u privatnim firmama izdvajati jedan posto od neto plaće, što je u prosjeku tri do četiri KM mjesečno. Ponavljam, svi oni koji ne žele mogu se pisano izjasniti svom poslodavcu da to ne žele. Ovaj zakon će osigurati značajna sredstva u veoma kratkom roku i možda je i najvažniji zakon u ovom paketu.

• Kada će se vidjeti prvi rezultati usvojenih propisa na terenu?

– Nadam se da će prvi rezultati biti vidljivi u narednih mjesec dana. Općine i kantoni mogu odmah početi sa korištenjem ovih sredstava čim zakon stupi na snagu, a već se dosta toga radi na terenu za šta će na ovaj  način biti moguće izdvojiti dodatna sredstva. Pred svim nivoima vlasti, od općine do Federacije  veliki je posao i jako je bitno da Fond što prije postane operativan kako bismo na najbolji način mogli koordinirati distribuiranje pomoći i sredstava. Ovo je prilika i da na poslovima obnove angažujemo domaće firme u najvećem mogućem obimu jer ćemo tako ostvariti dvostruku korist.

• Da li će nastradali Zakonom o postupku prenosa vlasništva moći brzo riješiti problem dobivanja nove nekretnine do jeseni?

– Zakon omogućava općinama, koje realno imaju najviše zemljišta u svom posjedu, maksimalno ubrzanu proceduru i da se zemljište dodjeljuje besplatno, te da se ne naplaćuju razne takse, rente i dozvole koje prema dosadašnjim zakonima su općine bile dužne naplaćivati. Zakonski osnov za brz i efikasan rad postoji i sada je do općina da organiziraju što efikasniji rad i siguran sam da će to u najvećem broju slučajeva biti tako.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.