Ivan Boban

Na Parlamentu hitno razgovarati o Aluminiju

Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH, Ivan Boban, zatražio je da se na dnevni red prve naredne sjednice tog doma uvrsti i tačka dnevnog reda o stanju u Aluminiju d.d. Mostar.

„Aluminij je kompanija od strateškog interesa za FBiH, a posebno za Hercegovinu. Mislim da ovu temu moramo hitno otvoriti na sjednici Parlamenta FBiH jer se radi gospodarskom gigantu o kojem ovise mnoga radna mjesta, ali i poslovanje drugih kompanija kao i budžet FBiH“ ističe Boban.

Vlada nažalost do sada nije našla rješenje za goruće probleme u Aluminiju, koji su nastali zbog nemogućnosti Aluminija da servisira svoje dugove za električnu energiju.

„U rješavanje problema Aluminija, potrebno je uključiti apsolutno sve resurse u naredna dva tjedna, koliko je Aluminij, privremeno, osigurao opskrbu električnom energijom. Na kraju krajeva, i u prošlosti je bilo slučajeva kada je Vlada FBiH, na razne načine, uspjela spašavati posrnula poduzeća u Federaciji, stoga smatram da se i u ovom slučaju mora hitno reagirati i spasiti ova kompanija“ kazao je Boban.