Elvir Karajbić

Na današnjoj sjednici Parlamenta Federacije BiH se bježi od problema

Federalni poslanici se nakon više od dva mjeseca na posao vraćaju s tematskom sjednicom o depolitizaciji i budućnosti obrazovanja u ovom entitetu.

Federalni parlamentarci će ponovo na posao nakon više od dva mjeseca. Za danas je zakazana tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o depolitizaciji i budućnosti obrazovanja u FBiH, a odmah nakon nje treba početi vanredna sjednica koja će biti nastavljena i sutra. Za četvrtak je zakazano vanredno zasjedanje Doma naroda. Najvjerovatnije će ova zasjedanja pratiti protesti nezadovoljnih demobilisanih boraca.

Iz opozicije smatraju da su sjednice zakazane isključivo kako bi se pokazalo da vladajuća većina (SDA, HDZBiH, SBB) funkcioniše, ali da su na dnevnom redu samo tačke oko kojih postoji saglasnost SDA i HDZ-a.

– Riječ je o vanrednim sjednicama, na kojima se ne mogu postavljati pitanja, pokretati inicijative, niti mijenjati dnevni red. Neprihvatljivo je da nakon dva i po mjeseca nemamo redovnu sjednicu, kaže Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a.

Prema prijedlozima dnevnih redova vanrednih sjednica oba doma, parlamentarci bi, između ostalog, trebali razmatrati nekoliko prijedloga izmjena i dopuna zakona, poput Zakona o doprinosima, nacrta poput onih zakona o elektronskom potpisu i o obaveznim osiguranjima u saobraćaju… Tu su i izvještaji o radu Željeznica FBiH za 2015, te o radu Komisije za koncesije za 2016…

– Ovo je sjednica na kojoj se bježi od problema, naglašava Karajbić.

Na dnevnom redu nema tačaka o problematici demobilisanih boraca, a oni najavljuju svoj dolazak pred Parlament. Jedni su proglasom koji je jučer objavljen na nekim internet-portalima najavili masovno okupljanje za sutra, a neki kažu da će pred Parlament odmah danas. Borci traže objavu jedinstvenog registra boraca, prestanak finansiranja svih boračkih udruženja, te isplatu boračkih naknada. Resorno ministarstvo jučer je objavilo registar za ZDK.

Karajbić podsjeća na netačnu raniju izjavu resornog ministra o tome da je zakon o pravima demobilisanih boraca u proceduri, jer još nije utvrđen ni na Vladi, a Beganović tvrdi da zato Parlament još nema mogućnosti o tome ni raspravljati. Kešo žali što mišljenja ministarstava pravde i finansija nisu dostavljena u vezi s boračkim zakonima, jer za to nema uslova za razmatranje tih akata.

Tematska sjednica o depolitizaciji i budućnosti obrazovanja u FBiH zatražena je još u junu 2017. Termini za sjednice o stanju sigurnosti u FBiH, položaju demobilisanih boraca i pored probijenih propisanih rokova još se čekaju.

Oslobođenje

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.