Lagumdžija

Moneyval dao još pet dana BiH da usvoji zakone o sprečavanju pranja novca

Nakon preciznih instrukcija koje sam dao bh. ambasadoru u Strazburu i razgovora koje je imao tokom vikenda i danas s nadležnima te nakon razgovora koje sam obavio s međunarodnim institucijama uspjeli smo dobiti šansu da u narednih pet dana dođemo do rješenja – istaknuo je.

Slika

Bosna i Hercegovina dobila je produženje roka za pet dana do kada treba usvojiti zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH da ne bi bila automatski prebačena na "crnu listu" kada su u pitanju finansijske transakcije iz inozemstva u BiH.

Ovo je danas u izjavi za Agenciju FENA potvrdio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, naglašavajući da je u posljednjih 48 sati bilo dramatičnih događaja vezano za stavljanje BiH na, za sada, sivu listu, zemalja koje su pod posebnim finansijskim nadzorom.

– Nakon preciznih instrukcija koje sam dao bh. ambasadoru u Strazburu i razgovora koje je imao tokom vikenda i danas s nadležnima te nakon razgovora koje sam obavio s međunarodnim institucijama uspjeli smo dobiti šansu da u narednih pet dana dođemo do rješenja – istaknuo je.

Pojasnio je da će Komitet eksperata Vijeća Evrope (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) prolongirati dalju distribuciju deklaracije koju su objavili 1. juna zbog neusvajanja ovih zakona u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na vrijeme.

Dodaje da Deklaracija MONEYVAL-a u narednih pet dana neće biti proslijeđena Radnoj grupi za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force), jer je iz BiH dato uvjeravanje da će 6. juna na zakazanoj sjednici Doma naroda PSBiH, ovi zakoni biti usvojeni.

Stoga do tada ova deklaracija MONEYVAL-a neće biti objavljena na web stranici FATF-a, a što bi značilo da bi globalna mreža i sve regionalne mreže povezane s FATF-om počele davati nalog da se primjenjuju restriktivne mjere.

– To znači da imamo još pet dana da usvojimo ove zakone i izbjegnemo da iz ove sive zone pređemo direktno na crnu listu zajedno s Iranom i Sjevernom Korejom – kazao je Lagumdžija.

Pozvao je rukovodstvo i delegate u Domu naroda PSBiH da usvoje ove zakone i da omoguće da finansijske transakcije iz inostranstva prema BiH ne prolaze dodatne kontrole tim više što bi uskoro trebala biti održana donatorska konferencija za obnovu od katastrofalnih poplava na uništenim područjima u BiH od koje se očekuje priliv finansijskih sredstava, a ovim bi finansijski priliv bio usporen i zakompliciran.

Podvukao je da predstavnici državne, entitetske i lokalne vlasti s predstavnicima Evropske komisije i Svjetske banke te UN Agencija, prema ustaljenoj metodologiji koja se koristi u ovim slučajevima, vrše popis šteta, a očekuje se da će taj posao biti završen do polovine juna na osnovu čega će biti i organizirana donatorska konferencija.

No, neovisno o tome što će Dom naroda usvojiti ove zakone 6. juna, Lagumdžija tvrdi, da će sve ovo imati negativne posljedice jer je BiH ponovo stavljena u negativan kontekst, ali "imamo šansu da zaustavimo pad u provaliju".

Zahvalio je  na susretljivosti izvršenog sekretara MONEYVAL-a Johnu Ringguthu te direktoru Direktorata za informaciono društvo i aktivnosti u borbi protiv kriminala Vijeća Evrope  te bh. diplomaciji koji su uspjeli da u posljednjih 48 sati obave, u različitim dijelovima svijeta, veliki posao.

Deklaracija, javno saopćenje o neusklađenosti Bosne i Hercegovine usvojena je na plenarnom zasjedanju od 29. marta do 4. aprila, a objavljivanje te deklaracije prolongirano je do 31. maja. U tom vremenu je BiH bila obavezna da usvoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. Pošto se to nije desilo, MONEYVAL je automatski objavio ovu deklaraciju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.