Zekerijah Osmić

Molim te, Bakire, nemoj nas više ti braniti i predstavljati

Bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić (SDP) ocijenio je da je jučerašnje potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti najveći poraz za Bosnu i Hercegovinu jer će nakon sporazuma Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića države biti još manje.

Kako kaže, potpisivanjem sporazuma je na neki način poništeno i sve što je do sada usvojeno, a odnosi se na NATO put naše zemlje.

“Sam predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je izjavio da će NATO put trajati dugo i da će se stvari odvijati sporo. Izetbegović je kazao kako u prve tri godine ne očekuje ništa, a nigdje nije spomenuo da će Godišnji nacionalni plan (ANP) uopće biti predat”, rekao je Osmić.

On dodaje da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik davno rekao kako BiH neće ući u NATO sve dok to ne učini susjedna Srbija i da je to jučer i zvanično potvrđeno potpisanim sporazumom.

“Drugi dio odnosi se na odlazak OHR-a. Naime, OHR ne može otići iz BiH sve dok se u potpunosti ne uskladi ustavna struktura BiH s evropskom strukturom. Oni su potpisali da će se raditi na tome da OHR ode iz BiH. Molim te, Bakire, nemoj nas više ti braniti i predstavljati”, kazao je Osmić.

Na pitanje o dijelu sporazuma koji se odnosi na “legitimno predstavljanje”, odnosno termin koji je u politički diskurs uveo HDZ BiH, Osmić je odgovorio riječima da je priča o “legitimnom predstavljanju” izmišljena u kuhinji HDZ-a.

“Mi imamo predstavljanje i svako predstavljanje je legitimno. Priča u kojoj se govori ‘Željko, ti nisi Hrvat, a ti, Dragane, jesi Hrvat’ nije prihvatljiva. Mi moramo odbaciti i spominjanje priče o navodnom legitimnom predstavljanju”, rekao je Osmić.

Zaključio je riječima da očekuje kako će i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić održati riječ i da neće podržati imenovanje Zorana Tegeltije iz SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu