Damir Filipović

“Mokri postupak” za čišći zrak zimi u Sarajevu

Sporazum o saradnji na smanjenju koncentracije čvrstih čestica u zraku u zimskom periodu u Kantonu Sarajevo potpisali su danas ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović i v.d. direktorice KJKP Rad Vera Arnautović.

Sporazum podrazumijeva nabavku kalcij hlorida za primjenu “mokrog postupka” u Kantonu Sarajevo u zimskom periodu za sezonu 2019/2020. godine u skladu sa “Elaboratom o korištenju kalcij hlorida za zimsko održavanje saobraćajnica u cilju smanjenja zagađenja zraka.”

Također, Sporazum se odnosi i na primjenu “mokrog postupka” u zimskom periodu za održavanje glavne saobraćajnice od Vijećnice do Ilidže u cilju sprečavanja zagađenja zraka čvrstim česticama, kako je to predviđeno Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

“Prema nekim nezvaničnim informacijama ovim metodama moglo bi se postići i do 30 posto manje prisustvo čestica u zimskom periodu. Mjera je bila definisana u Planu interventnih mjera i nikada do sada primijenjena. Sada želimo to primijeniti i spriječiti povećanje čestica koje nastaju zbog saobraćaja, a ne samo baviti se posljedicama ”, naglasio je Filipović, saopćila je Press služba KS.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu