Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić u Centralnom dnevniku Face TV

Mogao je i SDP kao i DF u vlast, ali nismo htjeli izdati svoje birače!

Građani najviše trebaju da žale zbog eventualnog pada Vlade Kantona Sarajevo – poručio je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić gostujući u Centralnom dnevniku Face televizije kada je govorio o dogovoru Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) o formiranju vlasti. Komentarisao je odnose sa spomenutim strankama, kao i najavljenu smijenu aktualnog saziva Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjetio je na to da je Bosanskohercegovački blok (Bh blok) mogao ući u vlast, ali da je SDP ostao principijalan zbog ranijih obećanja građanima.

Kako je rekao, o odnosima sa DF-om nije želio javno govoriti jer je smatrao da se mora nastojati postići dogovor dodavši:

“Da je SDP htio u vlast, ne bi bilo ni DF-a ni SBB-a. Ali, mi nismo izdali birače. Oni su isto obećavali biračima, što i SDP”.

Ocijenio je da će SDP u Tuzlanskom kantonu biti još jači nakon napuštanja pojedinih članova.
Podsjetio je da su “SDA i DF posljednji put kada su formirali vlast sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), toj političkoj stranci dali šest ministarskih pozicija”.

Nikšić je mišljenja da će HDZ opet najviše imati koristi nakon formiranja vlasti, kao i nakon Općih izbora 2014.

Primijetio je da i Bakir Izetbegović i Dragan Čović koaliciju koju čini SDA, DF i SBB nazivaju “bošnjačkom”.

Prema njegovim riječima, treba vidjeti da li će pasti trenutni saziv Vlade Kantona Sarajevo.
Istaknuo je da je očekivao ono što će se desiti danas, te da je to mogao zaključiti iz jučerašnjeg, 12. decembar, razgovora sa Fahrudinom Radončićem.

Ne smatra da ga je Radončić “politički izlevatio”.

“SBB nije krio da bude dio bošnjačke reprezentacije. njih morate pitati jesu li držali fige u džepu. To morate pitati i građane… SBB nije naš prirodni saveznik”, naveo je predsjednik SDP-a.

Za SBB je rekao da je “nacionalna stranka, kao i stranka Elmedina Konakovića”. Odluku SBB-a je nazvao “političko samoubistvo”.

“Sjetite se Stranke za Bosnu i Hercegovinu i kako je to završilo”, dodao je.

Ponovio je da je Radončić najavio ono što će se desiti, ali da misli kako “vodi stranku u političku propast”.

Zatim je komentarisao odluku Komšića da DF napusti šestorku.

S tim u vezi je rekao da sumnja na izgovor Komšića da će DF koalirati sa SDA u cilju da je spriječi da “Izborni zakon isporuči HDZ-u”.

Tvrdi da nije ogorčen sa odlukom DF-a i SBB-a.

Upitan da li su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i Komšić ucjenjeni, odgovorio je:

“Ja to ne znam. Mene su pokušavali ucijeniti kroz Federalnu policiju. Govorili su mi: Hajde da sjednemo i to popeglamo. Izetbegović mi je nudio da sjednemo sa gospodinom Lukačem (op. a. Dragan Lukač)… Ne, Radončić me nije ucjenjivao.”

Kako je kazao, priča o kantonalnoj Vladi nije završena. Smatra da SDP, Ibrahim Hadžibajrić ne treba da žale, ali:

“Treba da žale građani Kantona Sarajevo.”

Nikšić tvrdi da aktualni saziv Vlade ima podršku međunarodnih zajednica, ali da to ne znači da će spasiti Vladu.

Naveo je da je ipak najvažnija podrška građana.

radiosarajevo.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu