SDP BiH
Balkan Round Table

Mladi socijaldemokrati iz regije predložit će rješenja za probleme na Balkanu

Mladi predstavnici socijaldemokrata iz zemalja Balkana okupili su se na višednevnoj konferenciji “Balkan Round Table” u Sarajevu da bi razgovarali o političkim prilikama u ovim zemljama.

Konferenciju je organizirao Forum mladih Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i Međunarodna unija mladih socijalista (International Union of Socialist Youth – IUSY), a bit će upriličen i prvi sastanak Predsjedništva Mladih evropskih socijalista (Young European Socialists – YES).

Potpredsjednica SDP-a BiH Lana Prlić istaknula je na današnjoj press-konferenciji da je “Balkan Round Table” zapravo dokaz da socijaldemokrate okupljaju dok ostali razjedinjuju, cijeneći različitosti kao istinske vrijednosti.

Kazala je da mladi iz ovih zemalja imaju zajednički cilj da pomognu u izgradnji država na način da se svaki državljanin ovih zemalja osjeća vrijednim bez obzira na to da li pripadao većini ili ne.

Generalni sekretar IUSY-a Alessandro Pirisi ocijenio je da je od ključne važnosti da mladi u ovom trenutku razgovaraju o budućnosti svojih zemlja jer je i cilj ove organizacije da svi budu zajedno i djeluju ujedinjeno.

“Ovdje smo da pronađemo zajednička rješenja za zajedničke probleme kao i da pokažemo solidarnost unutar organizacije”, pojasnio je Pirisi.

Predsjednik YES-a Joao Durante Albuquerque je napomenuo da za prvi sastanak YES-a, kojim se obilježava aktivnost ove organizacije, nije slučajno odabrano Sarajevo kao mjesto okupljanja jer je to grad koji ima veliku historijsku važnost.

“Znamo da situacija u zemljama Balkana poboljšava u posljednjih 20 godina, a svjesni i da se ekonomija razvija, ali smo uvjereni da samo socijaldemokratskim pristupom u vladama možemo osigurati pravednije društvo za sve građane regije”, smatra Albuquerque.

Kako je istaknuto jedna od tema okupljanja bit će situacija u Makedoniji, a mladi iz ove zemlje govorit će o problemu formiranja vlade u toj zemlji nakon posljednjih izbora.

Na kraju skupa koji završava u nedjelju trebali bi napraviti zaključke u kojima će predložiti neka od rješenja za zajedničke probleme s kojima se svaka od država bivše Jugoslavije te Bugarska i Rumunija suočavaju.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu