KO SDP SBK

Mladi imaju razlog zašto odlaze iz Srednje Bosne

Redovna deveta sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona, prošla je u znaku usvajanja Budžeta Srednjobosanskog kantona za 2020.godinu.

Budžet Kantona i u narednoj godini predstavlja predizborni spisak želja vladajuće SDA-HDZ koalicije koji nastavljaju gušiti svaku razvojnu incijativu na području Srednjobosanskog kantona. Tako je u Budžet planiran bez bilo kakvog ulaganja u mlade – od olakšavanja i subvecioniranja kupovine prvih nekretnina, do poticaja samozapošljavanju, bez poštivanja zakonskih i međunarodnih preporuka ulaganja u poticaje poljoprivredi u iznosu od 3% visine budžeta, a s izdvajanjima za sport i kulturu koja su više nego simbolična, kao i poticaji za razvoj privrede.

Simbolično je što se ni iz ovog Budžeta ne nazire ni početak, a kamoli kraj radova na izgradnji dva, pompezno najavljivana najznačajnija infrastukturna projekta Kantona – brze ceste Lašva-Jajce i Regionalnog vodovoda Plava voda koji bi u značajnoj mjeri i prihodovno i rashodovno utjecali na Budžet, ali je istovremeno predviđeno više od 60 novih upošljavanja u budžetskim institucijama.

Također, vladajuća većina bila je izričito protiv i amndmana SDP-ovog zastupnika Admira Škandre koji su se odnosili na obezbjeđenje sredstava za ispunjenje zakonom zagarantovanih prava demobilisanih boraca i njihovih porodica, čime su još jednom jasno poslali poruku da su zaboravili ljude koji su odbranili Bosnu i Hercegovinu kad je bilo najpotrebnije.

Zastupnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Skupštini Srednjobosanskog kantona nisu i ne mogu podržati ovaj i ovakav Budžet koji nastavlja politiku satusa quo i zadržavanja našeg Kantona na dnu liste svih kantona u Federaciji kada je u pitanju rast i razvoj, te na vrhu liste kada je u pitanju odlazak mladih i obrazovanih sa ovog područja.

„Moramo svi zajedno snaći snage i spremnosti da napokon pokrenemo razvojne projekte na Kantonu, ali i da sankcionišemo odgovorne za ovakvo stanje. Imajući sve ovo u vidu – neka nas nimalo ne iznenađuje što mladi sve više odlaze iz ovog Kantona, jer glasanje za ovakav Budžet daje im samo dodatni razlog.“ – istakao je Senad Selimović, zastupnik SDP BiH u Skupštini SBK/KSB.