KO SDP SBK

Mladi imaju razlog zašto odlaze iz Srednje Bosne

Redovna deveta sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona, prošla je u znaku usvajanja Budžeta Srednjobosanskog kantona za 2020.godinu.

Budžet Kantona i u narednoj godini predstavlja predizborni spisak želja vladajuće SDA-HDZ koalicije koji nastavljaju gušiti svaku razvojnu incijativu na području Srednjobosanskog kantona. Tako je u Budžet planiran bez bilo kakvog ulaganja u mlade – od olakšavanja i subvecioniranja kupovine prvih nekretnina, do poticaja samozapošljavanju, bez poštivanja zakonskih i međunarodnih preporuka ulaganja u poticaje poljoprivredi u iznosu od 3% visine budžeta, a s izdvajanjima za sport i kulturu koja su više nego simbolična, kao i poticaji za razvoj privrede.

Simbolično je što se ni iz ovog Budžeta ne nazire ni početak, a kamoli kraj radova na izgradnji dva, pompezno najavljivana najznačajnija infrastukturna projekta Kantona – brze ceste Lašva-Jajce i Regionalnog vodovoda Plava voda koji bi u značajnoj mjeri i prihodovno i rashodovno utjecali na Budžet, ali je istovremeno predviđeno više od 60 novih upošljavanja u budžetskim institucijama.

Također, vladajuća većina bila je izričito protiv i amndmana SDP-ovog zastupnika Admira Škandre koji su se odnosili na obezbjeđenje sredstava za ispunjenje zakonom zagarantovanih prava demobilisanih boraca i njihovih porodica, čime su još jednom jasno poslali poruku da su zaboravili ljude koji su odbranili Bosnu i Hercegovinu kad je bilo najpotrebnije.

Zastupnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Skupštini Srednjobosanskog kantona nisu i ne mogu podržati ovaj i ovakav Budžet koji nastavlja politiku satusa quo i zadržavanja našeg Kantona na dnu liste svih kantona u Federaciji kada je u pitanju rast i razvoj, te na vrhu liste kada je u pitanju odlazak mladih i obrazovanih sa ovog područja.

„Moramo svi zajedno snaći snage i spremnosti da napokon pokrenemo razvojne projekte na Kantonu, ali i da sankcionišemo odgovorne za ovakvo stanje. Imajući sve ovo u vidu – neka nas nimalo ne iznenađuje što mladi sve više odlaze iz ovog Kantona, jer glasanje za ovakav Budžet daje im samo dodatni razlog.“ – istakao je Senad Selimović, zastupnik SDP BiH u Skupštini SBK/KSB.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu