SDP BiH

Mladen Lonić

Rođen 1. juna 1959. godine u Bosanskoj Krupi gdje je završio 1978. godine i srednju školu. 2006. godine je diplomirao menedžment.

1. godine zapošljava se u Klasu Krajina gdje je radio 2 godine. 1982. godine svoje radno mjesto dobiva u “Bihaćkoj mljekari” kao referent za otkup mlijeka u Unsko-sanskom kantonu.

Mladen je prvi čovjek srpske nacionalnosti koji se vratio u Bosansku Krupu poslije rata 1999. godine. Odmah nakon povratka postao je i predsjednik UG “Povratnika Podgrmeč”. 2001. godine je jedan od glavnih učesnika Organizacionog odbora za veliku Donatorsku konferenciju za Općinu Bosansku Krupu u kojoj su učestvovala više od 10 ambasadora.

Da je radio za svaku nacionalnu pripadnost tu je i podatak da je 2002. godine vratio “THV” iz Prijedora u Bosansku Krupu i obezbjedio 100 donacija, među kojima je bilo 30 familija srbske nacionalnosti i 70 Bošnjačke nacionalnosti. Svojim trudom uspio je preko Svjetskog Luteranskog Saveza prikupiti sredstva za izgradnju škole “Lepa Radić” i zgrade “Kozara”.

1. godine na izborima je postao poslanik u Skupštini Unsko-sanskog kantona i Federalnog parlamenta Doma naroda. Od svakog svog primanja svaki mjesec je davao za 3 studenta stipendije u iznosu od 450 KM. Prema saznanjima portala ta praksa i dalje nije prestala stipendiranja. Član je Glavnog odbora SDP-a BiH i potpredsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Unsko-sanskog kantona.

Iste godine je bio učesnik u polaganju kamena temeljca i donator za izgradnju zgrade općine.

1. godine učesnik u projektu izgradnje zgrade Gimnazije u Bosanskoj Krupi, Doma kulture u Bosanskoj Otoci istadiona NK “Sloga” iz Bosanske Otoke gdje je i dan danas Počasni član kluba.

2010., 2011. i 2012. godine učesnik je bio i projekata izgradnje vodova Jezerski-Mahmići-Pištaline i vodovoda Radić. Pored vodovda tu je i projekat izgradnje škole u Pištalinama.

Svoja sredstva je uložio i za polaganje kamena temeljca džamija u Bosanskoj Otoci i Bosanskoj Krupi. Učesnik je projekta zamjene stolarije u „Domu zdravlja“, rekonstrukciji kotlovnice centralnog grijanja u ZU „Dom Zdravlja“ i izrada fasade na zgradi Doma zdravlja.

Trenutno Obnaša funkciju delagata u Domu Naroda Parlamenta FBiH.