Damir Mašić

Mjesecima nisu zakazali sjednicu Parlamenta FBiH, a hvale se predajom odgovora Evropskoj komisiji

Parlament Federacije BiH već mjesecima nije održao redovnu sjednicu, a zbog nerada vladajuće strukture najviše ispaštaju stanovnici FBiH. Na drugoj strani rukovodstvo najvišeg organa zakonodavne vlasti bh. entiteta redovno informiše javnost o brojnim aktivnostima, od kojih realno građani nemaju nikakve koristi, poput prisustvovanja ceremoniji uručivanja odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije.

Posljednja redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održana je 26. decembra 2017. godine, a ovaj dom nikada nije završio ni ranije započetu 25. sjednicu na kojoj je usvojen dnevni red. U međuvremenu ovaj organ zakonodavne vlasti održao je 28. decembra, 17. januara, 23. januara i 24. januara vanredne sjednice.

To znači da federalni zastupnici nisu sjeli u parlamentarne klupe skoro dva mjeseca. Direktnu odgovornost za nerad Zastupničkog doma Parlamenta FBiH snosi tročlani kolegij Zastupničkog doma PFBiH u sastavu Edin Mušić (SDA), Mladen Bošković (HDZ BiH) i Vesna Švancer (SBB).

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić kazao nam je kako najveću odgovornost za to što Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH nije zasjedao snosi Edin Mušić.

“U ovom trenutku on ima na raspolaganju dvije nezavršene redovne sjednice i tri vanredne sjednice. Dakle, ima pet nezavršenih sjednica, a nije u stanju dva mjeseca da zakaže sjednicu”, rekao je Mašić.

On upozorava da Mušić nije predsjedavajući parlamenta SDA, a ni koalicije SDA-HDZ BiH-SBB, već predsjedavajući Parlamenta FBiH zbog čega mora da vodi računa o interesima građana FBiH.

“Mušić svojim postupanjem pokazuje potpuno odsustvo odgovornosti bilo koje vrste”, zaključio je Mašić.