Nermin Nikšić

Mislim da je ovo Dodikova pobjeda, pozivam DF i SBB da se suprotstave

Sporazum SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a o formiranju vlasti još je jedna pobjeda Milorada Dodika na putu razgradnje institucija i države BiH, poručio je danas u Sarajevu predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

“Imali smo priliku slušati ovih dana kako nema formiranja vlasti do Kongresa SDA, što je izgleda najviše i otrijeznilo predsjednika SDA. Zatim kako nema vlasti bez Izbornog zakona. Od SNSD-a smo slušali kako nema vlasti ukoliko će biti Godišnjeg nacionalnog plana (ANP). Od SDA – kako nema vlasti bez ANP-a, kako nema vlasti s ovakvim Izbornim zakonom, o kojem je govorio HDZ BiH. Čovjek bi rekao nema ništa od vlasti, i onda jučer u prvi mah i pozitivno iznenađenje, pa imamo potpisan sporazum o principima za formiranje vlasti na nivou BiH”, kazao je Nikšić na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je sporazum potpisan uz prisustvo svjedoka – šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunnar-Wigemarka.

“Mi kao opozicija – SDP i BH blok, podržavamo da se što je moguće prije formiraju Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH i deblokira stanje u izvršnoj vlasti i da konačno počnemo pokazivati nekakvu odgovornost prema građanima. Nažalost, ovaj sporazum, uprkos zvučnim najavama kako ćemo za mjesec dana imati Vijeće ministara BiH, smatram da i nije baš realan. On je ustvari samo jedna bombastična najava koja je bila potrebna sve trojici lidera-potpisnika sporazuma”, mišljenja je Nikšić.

U tom kontekstu kaže da je sporazum, prije svega, potreban lideru SNSD-a Miloradu Dodiku kao pokazatelj da niko drugi iz RS-a ne može biti partner i dio rješenja za deblokadu formiranja Vijeća ministara BiH i formiranje vlasti na nivou BiH.

“Mogli smo od sve trojice vidjeti da svako ima svoje tumačenje ovog sporazuma, a Dodik tumači da na osnovu sporazuma nema ništa od NATO puta BiH. S druge strane, njegovi protivnici u RS-u će govoriti kako je on izdao interese RS-a. Na žalost građana BIH, rekao bih da je Dodik upravu kada je u pitanju dio sporazuma koji se tiče NATO-a, te da je to još jedna njegova pobjeda na putu razgradnje institucija i države BiH”, upozorio je prvi čovjek SDP-a BiH.

On naglašava da je potpisani sporazum trebao i Čoviću „kao pandan i guranje u drugi plan situacije oko Aluminija“.

“Trebala mu je dobra vijest kako bi se konačno u drugi plan gurnulo pitanje tih radnika i zbog činjenice da su kadrovi HDZ-a, pod patronatom SDA, doveli do gašenja tog kombinata”, naglašava Nikšić.

Ta dobra vijest, navodi, sadržana je u članu 4 sporazuma, gdje se govori o donošenju izbornog zakona koji će, pored ostalog, osigurati i „legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na području cijele BiH“.

– Ovaj sporazum najmanje je trebao gospodinu Bakiru Izetbegoviću. Čovjek ničim izazvan, čak suprotno iskazanim stavovima svojih partnera – DF-a i SBB-a, koji, eto, nisu imali priliku ni da učestvuju u kreiranju sporazuma, ja hoću da vjerujem da nisu, jer ako su i oni saučesnici u ovome, tek onda imamo problem, uprkos svemu tome pristaje da definitivno, nakon podrške za izbor delegata u Dom naroda na državnom nivou, sada ovim sporazumom potpuno isporuči sudbinu države BiH u ruke SNSD-a i HDZ-a – poručio je Nikšić.

Ističe kako je činjenica da niko iz sporazuma ne može zaključiti hoće li biti predat ANP ili ne.

– Iz svega onoga što se moglo pročitati, ja bih rekao da neće, ali mislim da to jasno treba da poruče oni koji su potpisnici sporazuma, kao i šta se dešava s izbornim zakonom. Iskreno se nadam, apelujem i pozivam, prije svega DF i SBB, kao partnere SDA, da se suprotstave i distanciraju od ovog sporazuma, jer je to u konačnici potpuno u suprotnosti s onim što su oni govorili i zagovarali do sada. Pozivam i sve druge političke stranke koje zagovaraju normalnu državu BiH da se suprotstavimo. Pozivam i inteletkualce, akademsku zajednicu, nevladin sektor, pa i vas medije da dignemo svoj glas jer smatram da ovakav sporazum, a pogotovo njegova implementacija, vodi u konačnici podjeli BiH – upozorava Nikšić.

Na pitanje kako komentira dva različita tumačenja principa koji se tiče NATO puta BiH, Nikšić je odgovorio da je očito kako je Izetbegović odustao od svog zahtjeva, te da je sporazum za to i potpisan.

“Da se ne lažemo, imali smo već medijsku pripremu u kojoj je Izetbegović govorio da svakako dok ne sazrije mišljenje u RS-u nema ništa od članstva BiH u NATO-u. Postoji nešto što se zove kontinuitet i nešto što su donosile institucije države BIH; Predsjedništvo BiH u legalnoj proceduri, Parlamentarna skupština je donosila odluke, Vijeće ministara BiH je donijelo odluku, i sada jednim sporazumom kažemo kako to ne važi, jer kad sazrije mišljenje u RS-u vidjet ćemo šta će biti. To je moje tumačenje, kao što je tumačenje i Dodika kako će SDA pravdati svoju odluku i da je to njhova stvar”, kazao je Nikšić.

Novinare je zanimalo i šta u ovom trenutku kada već mjesecima imamo blokadu rada državnog parlamenta zbog nedolaska na sjednice zastupnika SNSD-a.

“Nema nikakve smetnje da mi u Predstavničkom domu radimo, nekoliko puta smo pisali dopise i to su jedine sjednice koje su održane. Tu imamo opet SDA, SNSD i HDZ i oni su ti koji blokiraju rad i usvajanje nekih zakona, imamo desetak zakona koji su praktično u parlamentarnoj proceduri. Kada je u pitanju Dom naroda, to je nešto na što smo ukazivali, te da nije isto osam i šest. SDA je ta koja u NS RS dala četvrti mandat SNSD-u, a svojim glasovima u Kantonalnoj skupštini ZDK HDZ-u četvrti mandat, te im omogućila većinu od osam, pa bez ikakvih problema blokiraju rad Doma naroda”, kazao je Nikšić.

On je objasnio da može razumijeti interese SNSD-a i HDZ-a, ali da potpisivane sporazuma nikako ne može tretirati dobrom viješću kada je u pitanju SDA.

“Ne znam zašto je došlo do zaokreta kod Izetbegovića, kada je Čović ranije kazao kako neće biti Vijeća ministara dok ne prođe Kongres SDA. Odjednom je došlo do zaokreta, odjednom je došlo do toga da se može pričati i o legitimnim predstavnicima”, dodaje Nikšić.

Predsjednik SDP-a BiH je kazao kako su ovi principi bili manje-više poznati i ranije, ali da se nije reagovalo na njih jer nisu bili zvanično potpisani.

“Mi ohrabrujemo parlamentarnu većinu da što prije koinstituiše Vijeće ministara BiH, jer građanima konačno trebaju adresa i ljudi koji će se početi baviti riješavanjem njihovih problema”, smatra Nikšić.

On je na kraju istakao kako je jedno od rješenja koje bi se moglo naći da Parlament usvoji Zakon o vanrednim izborima, jer kada se ne može formirati vlast, onda treba ponuditi građanima da daju svoje mišljenje o tome na izborima.

vijesti.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu