Igor Stojanović za Klix

Mirza Čelik ne može predsjedavati Skupštinom, jer Mirza Čelik nije izabran

Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 31. marta 2019. treba u srijedu, 8. januara, da se nađe pred zastupnicima Skupštine KS i, moguće je, značajno predodredi buduću konstelaciju odnosa. No, problem je što nova većina nema pečat!
Nepoznato je, prevashodno, ko će uopće predsjedavati Skupštinom Kantona Sarajevo 8. januara, što stvara popriličnu konfuziju među oba tabora skupštinskih zastupnika, odnosno s jedne strane SDA, SBB-a i DF-a, a s druge NiP-a, NS-a i SDP-a. Pored toga, još uvijek je nepoznato kako će zastupnici glasati.

Krajnje konfuznu situaciju usložnjava i to što neće svi zastupnici biti prisutni na sjednici, što znači da ni jedan ni drugi tabor neće imati potrebnu većinu za izglasavanje odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 31. marta 2019. godine.

Optimistično je što se, sudeći prema dosadašnjem raspoloženju u oba tabora, niko ne protivi usvajanju odluke o privremenom finansiranju, ali svi napominju kako konačan stav tek treba da zauzmu na stranačkim sastancima.

Igor Stojanović, zastupnik SDP-a u Skupštini KS, izjavio je za Klix.ba kako predstavnici “Šestorke” žele doći na sjednicu, ali kako bi im itekako problem predstavljalo da Mirza Čelik predsjedava Skupštinom KS.

“Mi želimo da dođemo na zakazanu sjednicu. Glasat ćemo za odluku o privremenom finansiranju. Nadam se da će sve stranke shvatiti svoju odgovornost i podržati privremeno finansiranje”, kazao je Stojanović.

Naveo je kako ne vidi kakva je razlika između sjednice koju je sazvao “petak 13.” prije osam dana i ove koja je zakazana za 8. januar.

“Ništa se nije desilo. Riječ je o čistom demonstriranju sile, jer nisu htjeli izaći na sjednicu zakazanu procedurom, već onda kad oni hoće. To je neodgovorno uličarsko ponašanje neprimjereno za politiku”, istakao je Stojanović.

Upitan da li bi “Šestorki” predstavljalo problem da Mirza Čelik predsjedava Skupštinom KS 8. januara, Stojanović odgovara potvrdno.

“Mirza Čelik ne može predsjedavati Skupštinom jer Mirza Čelik nije izabran. Ne postoji nijedan akt po kojem je on potvrđen, osim nelegalno održane sjednice. Ako ne dođu, vrlo moguće da kvoruma neće biti. Ako svi zastupnici budu stali uz Mirzu Čelika, onda moguće da neće biti sjednice. To bi za mene bilo vrlo neozbiljno”, kazao je Stojanović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu