Azemina Helić

Ministrica finansija USK-a o neisplaćenim plaćama budžetskim korisnicima

Ono što se zlonamjerno provlači kroz javnost, kako bi se digao gnjev građana na ovu Vladu i mene, je dio koji se tiče odluke Vlade da, mene kao ministricu finansija, a ne premijera, može da zamjeni Elvis Beganović, sekretar Ureda za zajedničke poslove Vlade USK-a i to samo u periodu mog godišnjeg odmora, ističe Helić.

Slika

Ministrica finansija Unsko-sanskog kantona (USK) Azemina Helić oglasila se danas saopćenjem za javnost, kako bi, kako se navodi, upoznala javnost sa pravim i istinitim činjenicama i podacima vezano za neisplaćene plaće dijelu budžetskih korisnika. 

U posljednjih nekoliko dana smo svjedoci nemilih scena, koje se tiču lišavanja slobode premijera Hamdije Lipovače i problema, koji su nastali tim činom. Time je dodatno zakomplicirana već komplicirana i teška situacija u Kantonu, a to se prije svega odnosi na isplate budžetskim korisnicima, koje je trenutno u ovim zakonskim okvirima nemoguće izvršiti, pojašnjava ministrica. 

Dodaje da će pokušati saopćenjem dati odgovor na pitanja i optužbe koje se njoj stavljaju na "teret" te ističe da nijedna isplata budžetskim korisnicima ne može biti izvršena bez potpisa premijera u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta USK-a za 2014.godinu. 

Ono što se zlonamjerno provlači kroz javnost, kako bi se digao gnjev građana na ovu Vladu i mene, je dio koji se tiče odluke Vlade da, mene kao ministricu finansija, a ne premijera, može da zamjeni Elvis Beganović, sekretar Ureda za zajedničke poslove Vlade USK-a i to samo u periodu mog godišnjeg odmora, ističe Helić. 

Objašnjavajući zašto su neki budžetski korisnici dobili plaće, a neki ne, navodi da u dogovoru sa sindikatom, kada im je bilo ponuđeno nekoliko prijedloga o načinu isplata primanja, oni su se odlučili za ovaj način i redoslijed isplata i tog dogovora se Vlada pridržava. 

Na stolu su bili i prijedlozi da se svakog mjeseca sačeka, dok se ne skupi sav novac, koji je potreban da se isplati svim budžetskim korisnicima u istom danu, te prijedlog da se mijenja redoslijed, pa bi neko jedan mjesec dobio prvi plaću, a već drugi mjesec dobio bi zadnji taj vremenski period. Predstavnici sindikata su to odbili. 

Što se tiče isplata regresa za 2014. Helićeva kaže da on nije uvršten u budžet ove godine i nema načina da bude isplaćen, a u izradi budžeta su sudjelovali i predstavnici sindikata, čak su i diskutovali na Skupštini USK-a prilikom usvajanja budžeta. 
Regres za 2013. godinu je isplaćen. 

Također je navela da se MUP-u USK duguje samo plaća za novembar, te istaknula da  će Vlada u suradnji sa Skupštinom USK-a učiniti sve što može da tokom nastupajuće sedmice pronađe najbolje zakonom dozvoljeno rješenje za novonastalu situaciju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.