Azemina Helić

Ministrica finansija USK-a o neisplaćenim plaćama budžetskim korisnicima

Ono što se zlonamjerno provlači kroz javnost, kako bi se digao gnjev građana na ovu Vladu i mene, je dio koji se tiče odluke Vlade da, mene kao ministricu finansija, a ne premijera, može da zamjeni Elvis Beganović, sekretar Ureda za zajedničke poslove Vlade USK-a i to samo u periodu mog godišnjeg odmora, ističe Helić.

Slika

Ministrica finansija Unsko-sanskog kantona (USK) Azemina Helić oglasila se danas saopćenjem za javnost, kako bi, kako se navodi, upoznala javnost sa pravim i istinitim činjenicama i podacima vezano za neisplaćene plaće dijelu budžetskih korisnika.

U posljednjih nekoliko dana smo svjedoci nemilih scena, koje se tiču lišavanja slobode premijera Hamdije Lipovače i problema, koji su nastali tim činom. Time je dodatno zakomplicirana već komplicirana i teška situacija u Kantonu, a to se prije svega odnosi na isplate budžetskim korisnicima, koje je trenutno u ovim zakonskim okvirima nemoguće izvršiti, pojašnjava ministrica.

Dodaje da će pokušati saopćenjem dati odgovor na pitanja i optužbe koje se njoj stavljaju na "teret" te ističe da nijedna isplata budžetskim korisnicima ne može biti izvršena bez potpisa premijera u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta USK-a za 2014.godinu.

Objašnjavajući zašto su neki budžetski korisnici dobili plaće, a neki ne, navodi da u dogovoru sa sindikatom, kada im je bilo ponuđeno nekoliko prijedloga o načinu isplata primanja, oni su se odlučili za ovaj način i redoslijed isplata i tog dogovora se Vlada pridržava.

Na stolu su bili i prijedlozi da se svakog mjeseca sačeka, dok se ne skupi sav novac, koji je potreban da se isplati svim budžetskim korisnicima u istom danu, te prijedlog da se mijenja redoslijed, pa bi neko jedan mjesec dobio prvi plaću, a već drugi mjesec dobio bi zadnji taj vremenski period. Predstavnici sindikata su to odbili.

Što se tiče isplata regresa za 2014. Helićeva kaže da on nije uvršten u budžet ove godine i nema načina da bude isplaćen, a u izradi budžeta su sudjelovali i predstavnici sindikata, čak su i diskutovali na Skupštini USK-a prilikom usvajanja budžeta.
Regres za 2013. godinu je isplaćen.

Također je navela da se MUP-u USK duguje samo plaća za novembar, te istaknula da  će Vlada u suradnji sa Skupštinom USK-a učiniti sve što može da tokom nastupajuće sedmice pronađe najbolje zakonom dozvoljeno rješenje za novonastalu situaciju.