Adnan Šteta

Ministarstvo saobraćaja i Vlada KS investitor i nosilac aktivnosti realizacije izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je sa načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memićem potpisao Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji kapitalnog projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica procijenjene vrijednosti od 40 miliona KM. Glavni finansijski investitor kao i nosilac aktivnosti realizacije projekta je resorno Ministarstvo sa 75 posto udjela dok će Općina Ilidža učestvovati sa 25 posto.

Pojas za tramvajsku prugu planiran je u kontekstu primarne gradske cestovne saobraćajnice od Ilidže do Hrasnice sa dva odvojena kolovoza sa po dvije saobraćajne trake širine po 3,50m.

Podsjetimo da se radi o projektu iz 1985. godine sa dodanih 12 kilometara pruge i 16 novih stanica. Počeci planiranja realizacije ovog projekta datiraju još iz vremena kada je u „Urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986. – 2015.“ predviđen pojas za smještanje planirane dvokolosiječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa FAMOS u Hrasnici.

„Realizacijom ovog projekta ostvarit ćemo san građana Općine Ilidža koji na prugu Ilidža – Hrasnica čekaju 35 godina“ istakao je ministar Adnan Šteta.