Adnan Šteta

Ministarstvo saobraćaja i Vlada KS investitor i nosilac aktivnosti realizacije izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je sa načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memićem potpisao Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji kapitalnog projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica procijenjene vrijednosti od 40 miliona KM. Glavni finansijski investitor kao i nosilac aktivnosti realizacije projekta je resorno Ministarstvo sa 75 posto udjela dok će Općina Ilidža učestvovati sa 25 posto.

Pojas za tramvajsku prugu planiran je u kontekstu primarne gradske cestovne saobraćajnice od Ilidže do Hrasnice sa dva odvojena kolovoza sa po dvije saobraćajne trake širine po 3,50m.

Podsjetimo da se radi o projektu iz 1985. godine sa dodanih 12 kilometara pruge i 16 novih stanica. Počeci planiranja realizacije ovog projekta datiraju još iz vremena kada je u „Urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986. – 2015.“ predviđen pojas za smještanje planirane dvokolosiječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa FAMOS u Hrasnici.

„Realizacijom ovog projekta ostvarit ćemo san građana Općine Ilidža koji na prugu Ilidža – Hrasnica čekaju 35 godina“ istakao je ministar Adnan Šteta.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu