Hadžić

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH ozbiljno razmatra preporuku Evropske komisije za snižavanje troškova međunarodnog rominga

Sniženje cijena roming saobraćaja bilo bi korisno, ne samo za građane BiH u zemlji i dijaspori, već i za brojne turiste koji dolaze u našu zemlju.

Slika

Sve odluke Evropske komisije (EK) o cijenama telekom usluga odnose se na članice EU i nisu obavezujuće za druge zemlje, ali mi ozbiljno razmatramo preporuku EK za snižavanje troškova međunarodnog rominga na našim prostorima, izjavio je za Agenciju ONASA ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić.

Podsjetio je da je iz tog razloga, kao nadležni ministar, prije godinu dana uputio inicijativu EK za uključivanje BiH u roming regulativu.
 

Sniženje cijena roming saobraćaja bilo bi korisno, ne samo za građane BiH u zemlji i dijaspori, već i za brojne turiste koji dolaze u našu zemlju. To bi neminovno dovelo do povećanja korištenja usluga u telekom saobraćaju, što bi omogućilo telekom operaterima da ‘pokriju’ minus jeftinijeg rominga i da budu konkurentniji na tržištu u domenu pružanja te vrste usluga", rekao je ministar Hadžić.

Naveo je da je EK započela kampanju snižavanja troškova u telekom saobraćaju na području EU 2007. godine, s namjerom da se troškovi za roming ukinu u potpunosti do kraja 2015. godine.

"Od 1. jula ove godine nadležna tijela u EK odlučila su da troškovi rominga u okviru EU budu dvostruko manji. Internet saobraćaj sada se plaća svega 0,19 eura po megabajtu, telefonski poziv 0,19 eura po minuti, prijem poziva 0,05, a slanje SMS poruke 0,06 eura. To je daleko ispod cijena koje plaćaju korisnici istih usluga u BiH", rekao je ministar Hadžić.

Pojasnio je da telekom operateri u BiH, u skladu sa pravilima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), donose cjenovnike usluga rominga koje za osnovu imaju ugovorene cijene međusobnih usluga sa inostranim partnerskim telekom operaterima.

"Telekom operateri u BiH mogu pružati besplatne usluge rominga svojim komitentima, ukoliko to smatraju poslovno opravdanim. Vidljivo je da pojedini operatori učestalo nude pakete usluga po bitno povoljnijim uslovima nego što je to do skoro bilo. Izvjesno je da sve snažnija konkurencija na telekom tržištu uzrokovana korištenjem, prije svega, sve brojnijih servisa na internetu, prisljava telekom kompanije da kontunuirano spuštaju cijene svojih usluga u domenu rominga", rekao je ministar Hadžić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.