Sarajevo

Ministarstvo odbrane BiH ne treba dovoditi u vezu sa terorističkim aktom u Parizu

Zbog toga i ne treba dovoditi u vezu Ministarstvo odbrane BiH sa terorističkim aktom u Parizu, saopćeno je danas iz tog ministarstva

SlikaMinistarstvo odbrane Bosne i Hercegovine od svog formiranja pa do danas nije vršilo prodaju viškova naoružanja i municije, odnosno nije raspisivalo javni ili međunarodni tender za prodaju viškova naoružanja, a što bi, u slučaju prodaje, bila zakonom propisana obaveza.

Zbog toga i ne treba dovoditi u vezu Ministarstvo odbrane BiH sa terorističkim aktom u Parizu, saopćeno je danas iz tog ministarstva.

Kako je pojašnjeno procedure izvoza naoružanja i municije propisane su Zakonom o prometu naoružanja i vojne opreme čiji nosilac je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i izvoznici su firme iz BiH koje imaju dozvolu izdatu od tog ministarstva.

Minisarstvo odbrane BiH podsjeća da država u koju se izvozi, ne smije biti pod bilo kakvim embargom, a saglasnost za izdavanje izvozne dozvole moraju dati Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo odbrane BiH, svako iz svoje nadležnosti.

Prije izdavanja dozvole, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je obavezno dostaviti certifikat krajnjeg korisnika (end user).

Tek po dobijanju svih ovih saglasnosti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa izdaje izvoznu dozvolu ovlaštenom izvozniku. Ministarstvo odbrane BiH je nadležno izdati dozvolu koja je u skladu sa odbrambenom politikom Bosne i Hercegovine.

Svaki izvoznik je, na kraju godine, dužan opravdati izvozne dozvole u Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jer se može desiti, da se izdata dozvola, iz bilo kojih razloga ne realizira ili se realizira djelimično.

MO BiH ne raspolaže podacima o prodaji naoružanja do 2004. godine, jer su to radila prijašnja entitetska ministarstva odbrane.

 Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nemaju nikakve veze sa municijom koja je korištena u napadu terorista na redakciju magazina „Charlie Hebdo“ („Šarli Ebdo“). Podsjećamo da na tržištu slobodno rade sve fabrike oružja, pa i fabrika „Igman“ Konjic, čija se municija spominje u medijskim natpisima, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.