Ministar odbrane BiH Zukan Helez primio ministra odbrane Norveške: Zahvalio se na pomoći razvoju OS BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, u utorak je primio ministra obrane Kraljevine Norveške Bjorna Arilda Grama koji je stigao u posjetu BiH, javlja Anadolu.

Teme razgovora su bile bilateralna saradnja dvije zemlje, s posebnim osvrtom na proces euroatlantskih integracija i ulogu Ambasade Kraljevine Norveške, kao kontakt ambasade za saradnju BiH s NATO savezom.

Ministar Helez je upoznao Grama s aktivnostima koje provode MO i Oružane snage BiH kada je u pitanju euroatlantski put BiH, te iskazao zadovoljstvo činjenicom da Bosna i Hercegovina radi na ispunjavanju uvjeta sadržanih u 14 prioriteta Evropske unije, koji su postavljeni za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU. Ministar je u razgovoru još jednom naglasio da euroatlantski put BiH nema alternative i da će bh. institucije, a posebno MO i OS BiH nastaviti put reformi koje vode ka punopravnom članstvu i u NATO i u Evropsku uniju.

Ministar Helez je zahvalio Gramu na pomoći koju Norveška pruža razvoju OS BiH kroz projekte učenja engleskog jezika, pomoći u opremi za nadzor i uništavanje nestabilnog streljiva i viškova minsko-eksplozivnih sredstava te izgradnji integriteta i podizanju razine obuke.

Ministar Gram je u razgovoru iskazao punu podršku Bosni i Hercegovini u ostvarenju njenih strateških vanjsko-političkih ciljeva, ta kazao da će norveška ambasada u BiH i dalje stanovnicima BiH ukazivati na korist i značaj punopravnog članstva u NATO savezu. On je najavio i dalju pomoć u jačanja obrambenih kapaciteta BiH, podršku u suočavanju sa savremenim prijetnjama, uključujući i kibernetičke prijetnje te finansijsku pomoć Centru za obuku za operacije podrške miru (SOOPM/PSOTC), kao i programe promoviranja ravnopravnosti spolova u OS BiH.

Helez je posebno skrenuo pažnju na potrebu za pomoć u modernizaciji OS BiH borbenim sredstvima, kako u tome BiH ne bi zaostajala za drugim zemljama regije.

“Niko se ne treba bojati modernizacije i opremanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Podsjećam da Bosna i Hercegovina u svojoj historiji nikada nikog nije napala, niti i namjerava“, kazao je Helez.

Zamjenik ministra Goganović je rekao da je dosadašnja saradnja s Kraljevinom Norveškom uspješna i izrazio nadu da će tako biti i u narednom periodu.

“Evropski put Bosne i Hercegovine je svakako prioritet i svi trebamo dati doprinos kako bi stvorili pregovore o članstvu u EU“, rekao je Goganović.

Zamjenik ministra Galić, također je zahvalio Norveškoj na dosadašnjoj pomoći i izrazio očekivanja da će Norveška isto tako podržati punopravno članstvo u NATO i EU.

Gram je istakao da će Norveška nastaviti pomagati Bosnu i Hercegovinu i podržavati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njezin multietnički karakter.

U razgovoru su učestvovali i norveški ambasador u BiH Olav Reinertsen, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, predstavnica Ureda zamjenika ministra obrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić i ostali saradnici.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.