Tuzla

Ministar Mašić u Tuzli ozvaničio početak Projekta „Zdravo jedi, zdravo rasti"

Ovaj integrirani program za unapređenje zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta rađen je u saradnji federalnih ministarstva obrazovanja i nauke te zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH

Slika

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić ozvaničio je danas, u JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ u Tuzli, tačnije u Vrtiću „Poletarac“, početak Programa za unapređenje zdravlja djece, odnosno Projekta „Zdravo jedi, zdravo rasti“.  

Ovaj integrirani program za unapređenje zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta rađen je u saradnji federalnih ministarstva obrazovanja i nauke te zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, a učestvovanje u njegovoj implementaciji potvrdilo je šest kantona, odnosno u svakom po jedna predškolska ustanova, i to: „Dječiji grad“, Sarajevo; Dječiji vrtić „Bihać“; Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Zenica“, JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla- Vrtić „Poletarac“, Dječiji vrtić „Čapljina“ i Vrtić „Sunce“ iz Goražda.

Danas smo ovdje u Tuzli, zajedno sa partnerima, u Vrtiću „Poletarac“, gdje je krenula serija edukacija kako bi se unapređenjem ishrane djeteta unaprijedilo i samo zdravlje naših najmlađih. Poslije održanog ciklusa edukativnih radionica i izrade vlastite Politike zdrave ishrane, ovaj će vrtić, kao i ostalih pet odabranih da učestvuje u pilot-projektu, postati nosioci prestižnog certifikata Svjetske zdravstvene organizacije: Predškolska odgojno-obrazovna ustanova – prijatelj zdrave ishrane”, kazao je ovom prilikom federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, dodavši da je, nakon ove faze, naredni korak uključivanje djece školskog uzrasta, odnosno osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na identičan način.

Naša zemlja se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nalazi na drugom mjestu po broju osoba sa prekomjernom težinom, stopa smrtnosti od bolesti vezanih uz nepravilnu ishranu dosegla je 53,9 posto u Federaciji BiH, dok je među romskom djecom pothranjenost prisutna u visokim procentima (24%). S druge strane, 17% djece ispod 5 godina u Federaciji BiH je prekomjerno teško, 16% školske djece nikada ne doručkuje, voće konzumira svakodnevno samo 55,8%, a povrće 45,8% djece.

Imajući u vidu ove podatke, bilo je neophodno uspostaviti snažno integrisano djelovanje u ovoj oblasti, te je prije dvije godine pokrenut ovaj Program, čiji je koordinator Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Aktivnosti  se realiziraju u saradnji sa UNICEF-om BiH, Fedralnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, Udruženjem kuhara BiH, Project Hope BiH, te odgojno-obrazovnim ustanovama iz  Federacije BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.