Tuzla

Ministar Mašić u Tuzli ozvaničio početak Projekta „Zdravo jedi, zdravo rasti"

Slika

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić ozvaničio je danas, u JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ u Tuzli, tačnije u Vrtiću „Poletarac“, početak Programa za unapređenje zdravlja djece, odnosno Projekta „Zdravo jedi, zdravo rasti“.

Ovaj integrirani program za unapređenje zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta rađen je u saradnji federalnih ministarstva obrazovanja i nauke te zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, a učestvovanje u njegovoj implementaciji potvrdilo je šest kantona, odnosno u svakom po jedna predškolska ustanova, i to: „Dječiji grad“, Sarajevo; Dječiji vrtić „Bihać“; Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Zenica“, JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla- Vrtić „Poletarac“, Dječiji vrtić „Čapljina“ i Vrtić „Sunce“ iz Goražda.

Danas smo ovdje u Tuzli, zajedno sa partnerima, u Vrtiću „Poletarac“, gdje je krenula serija edukacija kako bi se unapređenjem ishrane djeteta unaprijedilo i samo zdravlje naših najmlađih. Poslije održanog ciklusa edukativnih radionica i izrade vlastite Politike zdrave ishrane, ovaj će vrtić, kao i ostalih pet odabranih da učestvuje u pilot-projektu, postati nosioci prestižnog certifikata Svjetske zdravstvene organizacije: Predškolska odgojno-obrazovna ustanova – prijatelj zdrave ishrane”, kazao je ovom prilikom federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, dodavši da je, nakon ove faze, naredni korak uključivanje djece školskog uzrasta, odnosno osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na identičan način.

Naša zemlja se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nalazi na drugom mjestu po broju osoba sa prekomjernom težinom, stopa smrtnosti od bolesti vezanih uz nepravilnu ishranu dosegla je 53,9 posto u Federaciji BiH, dok je među romskom djecom pothranjenost prisutna u visokim procentima (24%). S druge strane, 17% djece ispod 5 godina u Federaciji BiH je prekomjerno teško, 16% školske djece nikada ne doručkuje, voće konzumira svakodnevno samo 55,8%, a povrće 45,8% djece.

Imajući u vidu ove podatke, bilo je neophodno uspostaviti snažno integrisano djelovanje u ovoj oblasti, te je prije dvije godine pokrenut ovaj Program, čiji je koordinator Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Aktivnosti  se realiziraju u saradnji sa UNICEF-om BiH, Fedralnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, Udruženjem kuhara BiH, Project Hope BiH, te odgojno-obrazovnim ustanovama iz  Federacije BiH.