Srebrenica

Ministar Mašić pozdravio je privremenu mjeru Osnovnog suda u Srebrenici

Nažalost, na ovu mjeru trebalo je čekati punih pet mjeseci, a za to vrijeme su učenici iz Konjević Polja, radi zaštite prava i izbjegavanja diskriminacije morali promijeniti školu i tako okonačati jednu školsku godinu

Slika

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić pozdravio je privremenu mjeru osiguranja koju je donio Osnovni sud u Srebrenici, naloživši Osnovnoj školi "Petar Kočić" u Kravici da se učenicima iz Konjević Polja omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Naime, prema ovoj sudskoj mjeri, Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Kravici naloženo je da odmah, a najkasnije u roku tri dana od dana dostave rješenja, donese formalnu odluku kojom će Škola omogućiti tužiocima, roditeljima i učenicima, povratnicima u Konjević Polje, izučavanje nacionalne grupe predmeta "Bosanski jezik" i "Priroda i društvo", u okviru redovne nastave prema nastavnom planu i programu iz Tuzlanskog kantona.

Ovo ipak predstavlja ohrabrenje svima koji vjeruju u demokratsku Bosnu i Hercegovinu zasnovanu na poštivanju osnovnih ljudskih prava i sloboda zagarantovanih ustavnim i zakonskim rješenjima, državu koja neće biti opterećena balastom prošlosti i diskriminirajućim i segregirajućim fenomenima“, istakao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Nažalost, na ovu mjeru trebalo je čekati punih pet mjeseci, a za to vrijeme su učenici iz Konjević Polja, radi zaštite prava i izbjegavanja diskriminacije morali promijeniti školu i tako okonačati jednu školsku godinu.

Privremena mjera osiguranja Osnovnog suda u Srebrenici daje nadu da je pravda dostižna i da je iznad svake politike. Iako, nažalost, svakodnevna praksa u našem društvu pokazuje da još uvijek za brojna pitanja nema političke volje ni konsenzusa, vjerujemo da će prava djece kroz ukidanje svih oblika dikriminacije, zaista biti prioritet svim nadležnim vlastima, bez obzira na to koje politike oni zastupaju“, istakao je ministar Mašić.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke poziva Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, kao i sve nadležne obrazovne vlasti, da se odmah uključe u pronalaženje trajnih rješenja za obrazovanje povratnika i zadovoljavanje potreba i prava svih konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.