Ljubuški

Ministar Mašić obišao arheološki lokalitet Borasi

Ministar Mašić kazao je kako ovo istraživanje ima višestruku vrijednost te se Ministarstvo odlučilo odmah uključiti u njega

Slika

Federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić posjetio je u petak arheološki lokalitet Borasi, 15-ak kilometara sjeverozapadno od Ljubuškog, gdje je prošloga tjedna okončana druga kampanja revizijskih iskapanja.

Po riječima voditelja istraživanja arheologa Mirka Rašića, radi se o kasnoantičkom kompleksu kojeg je još u 19. stoljeću u znanstvenoj literaturi opisao bh. arheolog Ćiro Truhelka.

– Pronašli smo tri prostorije za sada još nepoznate namjene. Na žalost, oratorij kojeg je detaljno opisao Truhelka još nismo pronašli. Iz onoga što smo do sada vidjeli može se zaključiti da je bilo više faza izgradnje što svjedoči da na tom lokalitetu postoji dugi kontinuitet življenja – kazao je Rašić.

Dodao je kako se odlučio detaljno istražiti ovaj kasnoantički kompleks, koji je mirovao više od stotinu godina, jer se radi o jedinom poznatom oratoriju u Bosni i Hercegovini.

– Oratorij je bio samo dio većeg kompleksa, a mi smo do sada uspjeli istražiti samo jedan njegov dio. U neposrednoj blizini pronašli smo i grobnicu, koja vjerojatno datira iz 5. ili 6. stoljeća, a u njoj smo pronašli ostatke kostiju kao i srebrne kopče za pojas što govori o ugledu ljudi koji su ih nosili – istaknuo je Rašić.

Nositelj projekta istraživanja lokaliteta Borasi je Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, financijski ga je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, a u istraživanju su sudjelovali i sami studenti.

Ministar Mašić kazao je kako ovo istraživanje ima višestruku vrijednost te se Ministarstvo odlučilo odmah uključiti u njega.

– Pored toga što je ovo jedan od načina kako se čuva, ali i promovira kulturno-povijesno naslijeđe, posebno valja istaknuti to što su studenti arheologije dobili priliku na terenu vršiti istraživanja – kazao je Mašić, dodavši kako se trenutno razgovara o trećem kruga istraživanja kojim bi se zaokružila cijela priča.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.