Sarajevo

Ministar Mašić o prioritetima u odgojno-obrazovnim ustanovama u Hadžićima i Pazariću

Cilj današnje posjete je da se obiđu odgojno-obrazovni objekti u kojima je ovo ministarstvo proteklih godina imalo bilo koju vrstu ulaganja, a i da se sagledaju prioriteti u smislu nastavka saradnje – kazao je za Agenciju FENA ministar Mašić.

Slika

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je posjetio odgojno-obrazovne ustanove na području općina Hadžići i Pazarić. 

Tokom posjete Hadžićima, Mašić je obišao Osnovnu školu "6.mart“ i Srednjoškolski centar, gdje je razgovarao s direktorima ovih ustanova. 

– Cilj današnje posjete je da se obiđu odgojno-obrazovni objekti u kojima je ovo ministarstvo proteklih godina imalo bilo koju vrstu ulaganja, a i da se sagledaju prioriteti u smislu nastavka saradnje – kazao je za Agenciju FENA ministar Mašić. 

Naglasio je da je budžet Ministarstva ove godine bio limitiran zbog poplava, te da je najveći dio sredstava od oko 1.700.000 KM Ministarstvo dalo za rekonstrukciju objekata i nabavku besplatnih udžbenika za djecu u stanju socijalne potrebe. 

– Ono što smo preskločili ove godine moramo imati u vidu sada prilikom planiranja budžeta za 2015. godinu. To je razlog zbog kojeg sam danas u posjeti odgojno-obrazovnim ustanovama na području općina Hadžići i Pazarić – kazao je Mašić. 

Nakon sastanka s direktoricom OŠ "6.mart“ Dženanom Alispahić, Mašić je ocijenio da je jedan od najvećih prioriteta u ovoj školi zamjena dotrajale i neadekvatne krovne konstrukcije, koja ni po kojim standardima ne odgovara današnjim uvjetima i prilikama. 

Tako je dogovoreno da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdvojiti jedan dio sredstava za rekonstrukciju i zamjenu krova, a drugi dio sredstava da se izdvoji u saradnji s Fondom za okoliš, koji može izdvojiti značajniji dio sredstava u odnosu na ministarstvo. 

– Među prioritetima škole u prvi plan stavljamo krov, jer je dotrajao. Iskreno se nadam da će se realizovati saniranje krova da bismo mogli krenuti i u druge važne segmente u ovoj školi – kazala je direktorica Alispahić. 

U Srednjoškolskom centru u Hadžićima Mašić je održao sastanak s direktorom ove ustanove Misimom Gegićem, na kojem je zaključeno da je neophodna izgradnja fiskulturne sale. 

Naime, kako Gegić ističe, u centru uopće ne postoji sala za tjelesni odgoj, zbog čega se iznajmljuje prostor u susjednoj sportskoj dvorani. 

– Koliko smo dosad dali na kiriju mogli smo izgradili novu salu, za čiju je izgradnju potrebno oko 400.000 KM – kazao je Gegić. 

S obzirom na to da toliki novac niko neće moći finansirati sam, Mašić je predložio finansiranje iz tri dijela na način da se pored Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koje je spremno da se uključi, u izdvajanje sredstava za fiskulturnu salu udruži i Federalno ministarstvo kulture i sporta i lokalna zajednica. 

Tako bi se, kaže Mašić, moglo početi s prvom fazom izgradnje sale, koja bi koštala oko 150.000 KM. 

Za sanaciju i renoviranje mokrog čvora u Srednjoškolskom centru Ministarstvo je izdvojilo 33.000 KM, što je uspješno završeno. Ministarstvo je sufinansiralo i izgradnju lifta za invalide, što bi trebalo biti gotovo do kraja godine. 

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je posjetio Osnovnu školu "9. maj“ u Pazariću, gdje je također s uposlenicima škole razgovarao o prioritetima radi poboljšanja uvjeta rada i unapređenja nastavnog procesa. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.