Čestitka

Ministar Mašić čestitao Svjetski dan Roma

Slika

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić uputio je čestitku Romima u Bosni i Hercegovini povodom Svjetskog dana Roma, naglašavajući kako će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i u ovoj godini nastaviti sa realizacijom programa i projekta namijenjenih podršci školovanju djece i mladih romske nacionalnosti.

„Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kontinuirano kroz različite programe i projekte podstiče obrazovanje Roma kako bi se što više romske djece i mladih uključilo u obrazovni sistem i kako bi se svima osigurale jednake mogućnosti za školovanje. U oblasti unapređenja obrazovanja za sve učenike romske nacionalnosti FMON je dalo podršku za više od 50 različitih projekata. U protekle dvije godine Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je putem jednokratnih finansijskih podrški nagradilo 177 učenika romske nacionalnosti u Federaciji BiH, koji su u toku svog osnovnog i srednjeg obrazovanja ostvarili odličan uspjeh. Također, finansijske podrške se svake godine dodjeljuje i svim redovnim studentima romske nacionalnosti koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine“, istakao je ministar Mašić te dodao kako Ministarstvo ostvaruje uspješnu saradnju sa svim romskim udruženjima sa primarnom obavezom i zadaćom da se što više Roma potakne na obrazovanje.

U prošloj godini Ministarstvo je sufinansiralo i aktivnosti na realizaciji projekta "Značaj obrazovanja za roditelje i djecu romske nacionalnosti“ koji je pokrenulo Udruženje "Europski put Roma". Cilj je da roditelji shvate važnost obrazovanja djece kao preduslova za rješavanje brojnih društvenih i egzistencijalnih pitanja koji su danas najveća prepreka ovoj populaciji.

U BiH živi više od 80.000 Roma, koji su u mnogo lošijem socijalno-ekonomskom položaju u odnosu na prosječno stanovništvo. Srednju školu završi oko 10 posto, a polovina od tog procenta nađe posao. Nezaposlenost je među Romima jedna od najviših, a rezultat je da često žive u teškim uvjetima, bez tekuće vode i struje.

Inače, Svjetski dan Roma, 8. aprila, obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. u Londonu,  jednog od najvažnijih događaja u historiji Roma. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta, a kao najvažnije usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.