Forum mladih SDP BiH Sarajevo

Ministar Kapidžić i Vlada Kantona Sarajevo tjeraju mlade ljude iz zemlje

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić objavio je kako će njegovo ministarstvo ukinuti subvencioniranje stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo, dajući time jasnu poruku da mladi u ovom kantonu ne mogu računati na pomoć vlade.

Forum mladih SDP BiH Sarajevo ovu odluku smatra sramotnom, posebno jer smo se na primjeru prošle Vlade mogli uvjeriti da postoje modeli pomoći mladima. U trenucima velikih finansijskih problema prouzrokovanih pandemijom, kada se na svaki mogući način treba pomoći mladima da što lakše prevaziđu ovo cjelokupnu situaciju, Vlada Kantona Sarajevo upravo radi suprotno.

Ova pomoć je itekako značila mladim bračnim parovima, a ministrovo opravdanje kako je služila „za dobijanje glasova na izborima“, samo je pokušaj skrivanja stvarnih namjera preusmjeravanja novca u njima ”profitabilnije projekte”.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, na čelu sa SDP-ovim ministrom iz prethodne Vlade Kantona Sarajevo Damirom Filipovićem, sa više od četiri miliona KM pomoglo je rješavanje stambenog pitanja mladih i pokazalo da može bolje.

Također, oštro osuđujemo i to što će izdvojeni novac biti usmjeren na stavku „Stambeni razvoj“, jer plan za to još nije ni osmišljen, niti se zna kako će biti realizovan, a pozitivna praksa direktne pomoći mladima je prekinuta.

Potpuno je apsurdno ukidati projekte koji su kao rezultat donosili ostanak mladih u našoj državi, što je ogroman problem o kojem očito ministar ne želi da vodi računa. Ovim potezom mladi ljudi su uskraćeni i potpuno razuvjereni da trebaju ostati ovdje. Svojom odlukom ministar je otpremio još nekoliko desetina autobusa mladih prema Njemačkoj.

Teška vremena pandemije moraju biti prožeta solidarnošću i razumijevanjem potreba drugih, u ovom slučaju mladih, koji su naša budućnost, a ne okrenuti im leđa!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu