Irfan Čengić

Minibuse nemamo jer vlast misli da će padinska naselja kupiti za 200g kafe

Već godinama Kanton Sarajevo nije u stanju ili ne želi riješiti pitanje javnog prevoza, a najveći problem je kombi prevoz u padinskim dijelovima Kantona.

“Premijer i Vlada KS uporno ignorišu naše zahtjeve da se riješi ovaj problem. Ministar saobraćaja je čak odbio doći na sjednicu kada je Općinsko vijeće Stari Grad odlučilo da izdvoji 700.000 KM iz općinskog budžeta za kupovinu minibusa. Kod takvog nivoa nezainteresovanosti ove vlasti, čudo je da uopšte imamo javni prevoz”, istakao je Irfan Čengić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo i Generalni sekretar SDP BiH.

“Zadnji minibusi su kupljeni 2012. godine kada je ministar bio Haris Lulić iz SDP BiH. Nisu ih znali ili ih nisu htjeli održavati, ova ih vlast ne zna čak ni pošteno oprati i očistiti. Od 2012. pa sve do danas u Kantonu se ništa ne radi na rješavanju problema javnog prevoza u padinskim dijelovima grada. Njihova nesposobnost ide tako daleko da čak nisu znali kupiti minibuse kada smo im za tu namjenu donirali 700.000 KM”, upozorava Čengić.

“Ova vlast misli da će stanovnike padinskih naselja kupiti za keks i 200 grama kafe, a varaju se! Zbog toga su potpuno nezainteresovani za naše svakodnevne probleme. Da nije tako našli bi potrebni novac, a nesposobnost da kupe minibuse čak i kad im damo 700.000 KM je kap koja je prelila čašu! Žestoko se varaju ako misle da će građani nasjesti, izgubili su svako povjerenje jer je situacija neizdrživa. Neplanski i nestrateški pristup vidi se u svakom potezu kantonalne vlasti. Tako su, recimo, predviđena ogromna sredstva za postavljanje novih tramvajskih stanica, iako se taj projekat može realizovati i bez budžetskih sredstava, a milione iz budžeta usmjeriti na kupovinu minibusa i rješavanje drugih gorućih pitanja javnog prevoza”, naglašava Čengić.

On je pozvao premijera Zolja da predstavi plan za rješavanje minibuskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo i da bez odlaganja preusmjeri sredstva i izvrši kupovinu minibuskih vozila za padinska naselja.

“Neka se uvaženi premijer ne krije iza manjka vremena i manjka sredstava. Imale su njihove vlade šest godina da riješe problem. Ako on nije u stanju to učiniti do izbora, vlada predvođena SDP-om će minibuse nabaviti odmah iza oktobarskih izbora i aktuelnog premijera i ministra pozvati da prisustvuju njihovom puštanju u pogon. Da vide da se može kada se zna i kada se hoće”, poručio je Čengić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.