Sjednica Predsjedništva

Medijski spinovi, izmišljene konstrukcije i tračevi su samo nastavak specijalnog rata koji se mjesecima vodi protiv SDP-a

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici osudilo perfidnu kampanju koju pojedini centri moći i mediji vode protiv SDP-a BiH, sa namjerom podrivanja Bosanskohercegovačkog bloka i pozicija partije unutar njega. Medijski spinovi, izmišljene konstrukcije i tračevi su samo nastavak specijalnog rata koji se mjesecima vodi protiv SDP-a i njegovih zvaničnika.

Na sjednici su razmatrani zaključci sjednice proširenog Kantonalnog odbora SDP Tuzlanskog kantona, kojima se traži od Predsjedništva i Glavnog odbora SDP BiH, da u slučaju blokade političkih procesa zbog neuspostavljanja nove skupštinske većine i nemogućnosti formiranja Vlade Tuzlanskog kantona, uzmu u obzir specifičnu društveno-političku situaciju u ovom kantonu, oko formiranja vlasti.

Imajući u vidu da odluke Glavnog odbora SDP-a mogu samo revidirati članovi Glavnog odbora, Predsjedništvo SDP BiH o tome nije donosilo stav, nego će to odlučiti članovi Glavnog odbora na sljedećoj sjednici ovog organa.

Još jednom je osuđen i neligitiman izbor potpredsjednika SDP-a BiH Denisa Bećirovića na poziciju zamjenika šefa Kluba Bošnjaka u državnom Domu naroda, što je još jedan od dokaza kako se od SDP-a želi napraviti politički privjesak SDA-u, koja je odavno kontrolu državnog Doma naroda prepustila HDZ-u i SNSD-u.

Monopol koji je SDA osigurala HDZ-u i SNSD-u, vidljiv je i u sadržaju dostavljenih dodatnih odgovora Evropskoj komisiji. Jasno je da je SDA prepustila HDZ-u BiH i SNSD-u potpuno kontrolu nad tzv. mehanizmom koordinacije, a samim tim i nad sudbinom evropskih i NATO integracija države.

Odgovori kojim se EU uvjerava kako je pozitivna pojava sistem segregacije u obrazovanju i diskriminacije građana po etničkom osnovu u izbornom procesu, predstavljaju istinski diplomatski incident i sramotu za državu. Jednako tako, činjenica da je dio pitanja ostao neodgovoren dodatno ukazuje na neozbiljnost domaćih vlasti i njihovu nespremnost da se istinski posvete pristupanju Bosne i Hercegovine NATO-u i EU.

Predsjedništvo je osudilo nedavne pokušaje iz Srbije oko revidiranja činjenica vezanih za masakr na tuzlanskoj Kapiji, što uz formiranje Komisija Vlade RS o istraživanju srebreničkih zločina i opsade Sarajeva, predstavlja beskrupulozan pokušaj relativizacije zločina i iskrivljavanja sudskim putem potvrđenih historijskih činjenica o zločinima počinjenim u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu