Sjednica Predsjedništva

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici osudilo perfidnu kampanju koju pojedini centri moći i mediji vode protiv SDP-a BiH, sa namjerom podrivanja Bosanskohercegovačkog bloka i pozicija partije unutar njega. Medijski spinovi, izmišljene konstrukcije i tračevi su samo nastavak specijalnog rata koji se mjesecima vodi protiv SDP-a i njegovih zvaničnika.

Na sjednici su razmatrani zaključci sjednice proširenog Kantonalnog odbora SDP Tuzlanskog kantona, kojima se traži od Predsjedništva i Glavnog odbora SDP BiH, da u slučaju blokade političkih procesa zbog neuspostavljanja nove skupštinske većine i nemogućnosti formiranja Vlade Tuzlanskog kantona, uzmu u obzir specifičnu društveno-političku situaciju u ovom kantonu, oko formiranja vlasti.

Imajući u vidu da odluke Glavnog odbora SDP-a mogu samo revidirati članovi Glavnog odbora, Predsjedništvo SDP BiH o tome nije donosilo stav, nego će to odlučiti članovi Glavnog odbora na sljedećoj sjednici ovog organa.

Još jednom je osuđen i neligitiman izbor potpredsjednika SDP-a BiH Denisa Bećirovića na poziciju zamjenika šefa Kluba Bošnjaka u državnom Domu naroda, što je još jedan od dokaza kako se od SDP-a želi napraviti politički privjesak SDA-u, koja je odavno kontrolu državnog Doma naroda prepustila HDZ-u i SNSD-u.

Monopol koji je SDA osigurala HDZ-u i SNSD-u, vidljiv je i u sadržaju dostavljenih dodatnih odgovora Evropskoj komisiji. Jasno je da je SDA prepustila HDZ-u BiH i SNSD-u potpuno kontrolu nad tzv. mehanizmom koordinacije, a samim tim i nad sudbinom evropskih i NATO integracija države.

Odgovori kojim se EU uvjerava kako je pozitivna pojava sistem segregacije u obrazovanju i diskriminacije građana po etničkom osnovu u izbornom procesu, predstavljaju istinski diplomatski incident i sramotu za državu. Jednako tako, činjenica da je dio pitanja ostao neodgovoren dodatno ukazuje na neozbiljnost domaćih vlasti i njihovu nespremnost da se istinski posvete pristupanju Bosne i Hercegovine NATO-u i EU.

Predsjedništvo je osudilo nedavne pokušaje iz Srbije oko revidiranja činjenica vezanih za masakr na tuzlanskoj Kapiji, što uz formiranje Komisija Vlade RS o istraživanju srebreničkih zločina i opsade Sarajeva, predstavlja beskrupulozan pokušaj relativizacije zločina i iskrivljavanja sudskim putem potvrđenih historijskih činjenica o zločinima počinjenim u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.