SDP BiH
Intervju za Dnevni Avaz

Mašić: Ako se Zvizdić ne povuče, bit će inicirana smjena Vijeća ministara

Vijeće ministara, s Denisom Zvizdićem na čelu, ostat će upamćeno kao vlada koja je mnogo govorila, a malo radila i mislim da će više poslanika biti protiv te vlade nego što je učestvovalo u njenom izboru, smatra Damir Mašić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, politički direktor SDP-a BiH i predsjednik Kantonalnog odbora (KO) SDP-a Sarajevo, te nekadašnji federalni ministar obrazovanja i nauke.

Blokirali su sve

Mašić u intervjuu za „Dnevni avaz“ ocjenjuje i da je “vlada Fadila Novalića najgora u historiji FBiH, a da svaki glas za tu vladu je glas za Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića”, koje smatra ključnim uzrokom svih problema.

Govori i o Sebiji Izetbegović te ističe kako će “u pokušaju da se od nje napravi najbolji menadžer na svijetu pacijenti svakim danom imati sve veće probleme”.

Pokrenuli ste inicijativu za smjenu Vlade FBiH. Kada će ona biti na dnevnom redu u Parlamentu FBiH i čiju podršku u tome očekujete? Također, je li to samo probni balon, s obzirom na to da ste svjesni da takva inicijativa na kraju ne može proći kod šefova izvršne vlasti FBiH?

– Nakon što su prošli svi rokovi, naša inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH će se konačno naći na sjednici Parlamenta FBiH koja će biti održana 25. i 26. jula. Rad Parlamenta mjesecima je paraliziran zbog svađa unutar vladajuće koalicije, prije svega između SDA i HDZ-a. Upravo ovi odnosi između strateških partnera SDA i HDZ-a pokazuju potrebu da se njihova vlada smijeni, pored niza drugih razloga poput potpune blokade svih investicija u FBiH, naročito izgradnje autocesta i energetskih objekata, kolapsa penzionog i zdravstvenog sistema, blokade primjene antikorupcionih zakona…

Činjenica je da je vlada Fadila Novalića najgora u historiji FBiH. Naša inicijativa nije probni balon, već pokušaj da spriječimo ovu vlast da nanosi dodatnu štetu građanima. Što se tiče šefova izvršne vlasti, iako je to po Ustavu FBiH predsjednik FBiH, Marinko Čavara je u cijeloj priči manje bitan, jer su stvarni šefovi Dragan Čović i Bakir Izetbegović, a njih dvojica i jesu ključni uzrok svih problema jer politike koje vode pripadaju prošlosti.

Podršku za inicijativu očekujem od svih koji politiku ovog dvojca vide kao mi u SDP-u. Svaki glas za ovu vladu je glas upravo za Bakira i Dragana.

Kada idete sa zahtjevom za smjenu Vijeća ministara BiH? Koliko ruku tu očekujete i čijih?

– Izvještaj o radu Vijeća ministara će biti prvi test za njih. Ako dobiju podršku većine, zahtjev za smjenu gubi svaki smisao. Uvjeren sam da ta podrška ne postoji i da će Izvještaj o radu Vijeća ministara biti oboren. Nakon toga je sasvim prirodno i u duhu političke kulture da se Denis Zvizdić prvi povuče, a samim tim i svi ministri. Ukoliko se to ne desi, bit će inicirana smjena Vijeća ministara, koje će ostati upamćeno kao državna vlada koja je mnogo govorila i vrlo malo radila. Kada dođe do izjašnjavanja, mislim da će više poslanika biti protiv ove vlade nego što je učestvovalo u njenom izboru.

I da dođe do promjene izvršne vlasti na nivou FBiH i BiH, ko bi tvorio novu? Zakon ne poznaje prijevremene izbore.

– Više smo puta predlagali da se ovaj nedostatak izbornog sistema ispravi i da se osigura mogućnost prijevremenih i vanrednih izbora. Nažalost, SDA i HDZ to nisu nikada željeli prihvatiti. U slučaju smjene vlade, ona nastavlja raditi u nekoj vrsti tehničkog mandata dok se ne izabere nova. Dakle, nema nikakve anarhije. Razlika je što ta i takva vlada nema legitimitet da usvaja bilo kakve strateške odluke i to je, zapravo, način da ih pokušamo spriječiti da do izbora 2018. naprave dodatnu štetu jer će svaka naredna vlast pola mandata potrošiti baveći se problemima i štetom koju je ova nesposobna vlast već do sada napravila.

Najveći kočničari

Ko je ili ko su najveći kočničari napretka? Imenom i prezimenom.

– Bez ikakve dileme, u FBiH su to čelnici SDA i HDZ Bakir Izetbegović i Dragan Čović, a u drugom entitetu Milorad Dodik.

Zašto?

– Oni vode autističnu politiku koja je ostatak ili, bolje rečeno, nastavak nekih politika vođenih prije 20 i više godina. Ja nemam nikakvu dilemu da Bakir Izetbegović i Dragan Čović vjeruju u potrebu da se FBiH podijeli na dva dijela po etničkoj liniji i da se tako BiH konačno razdijeli na tri dijela i vjerovatno krene na put potpunog raspada. Mogu pričati šta god hoće, ali svaka konkretna odluka koju oni donose zapravo vodi u tom pravcu.

Mašić: Smjenom Vlade FBiH pokušali bismo spriječiti da naprave dodatnu štetu

To smo vidjeli na nizu primjera, od podjele javnih preduzeća po etničkoj liniji, Mehanizma koordinacije, koji je kantone izjednačio s entitetima i državom, pa do, recimo, Zakona o radu, gdje se prave nevjerovatni ustupci HDZ-u na način da je tim zakonom ukinuta nadležnost Federalnoj inspekciji rada.

Politika koju vode oni i njihove stranke najveći je uzrok svih problema u FBiH i kada tu dodamo iracionalnu politiku Milorada Dodika i SNSD-a, onda zaista imamo jedan politički trio koji svakim svojim potezom u potpunosti usporava napredak svih u ovoj zemlji.

„Preuzeli“ ste KO SDP-a Sarajevo. Među prvim kritikama bile su one upućene premijeru Elmedinu Konakoviću zbog ličnih težnji generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović preko leđa građana. Šta građani, pacijenti, da očekuju u narednom periodu?

– Premijer Konaković će ostati upamćen kao neko ko je svoju poziciju podredio ispunjavanju želja Sebije Izetbegović, supruge predsjednika SDA. Posljedica takve politike je skoro pa raspad zdravstvenog sistema i potpuni haos koji vlada u najvećoj bolnici u BiH, na KCUS-u.

Bojim se da će u pokušaju da se od Sebije Izetbegović napravi najbolji menadžer na svijetu građani, odnosno pacijenti, svakim danom imati sve veće probleme te da ćemo biti svjedoci novim nehumanim potezima i uskraćivanju svih oblika medicinske njege i zaštite od menadžmenta koji ona vodi i koji štite Vlada KS i Vlada FBiH.

Također, vrlo perfidnim, zlonamjernim i u suštini netačnim optužbama na raniji menadžment ona pokušava prikriti katastrofalne rezultate svoga rada i skrenuti pažnju javnosti s esencijalno važne teme postojanja ili nepostojanja uvjeta za kvalitetno liječenje na najvećoj medicinskoj ustanovi u BiH.

Sebija Izetbegović se iživljava nad građanima ove zemlje koji imaju nesreću da budu bolesni u vremenu u kojem ona odlučuje o njihovim životima
Hoćete li istrajati na njenoj smjeni? Ima li za to dovoljno volje, snage? Ili će prije sama otići na neku od novih „željenih“ funkcija

– Jasno je nakon što su stranke SDA i HDZ zaustavile smjenu koju smo predložili na Parlamentu FBiH da je jedini način da se to desi da se ove politike poraze na izborima. Dakle, svima mora biti jasno – svaki glas za SDA i HDZ je glas za Sebiju Izetbegović i njeno iživljavanje nad pacijentima i građanima ove zemlje koji imaju nesreću da budu bolesni u vremenu u kojem ona upravlja njihovim liječenjem i zapravo odlučuje o njihovim životima.

Šta mislite, zašto osnivači KCUS-a ne rješavaju problem?

– Zato što je SDA u potpunosti stala u zaštitu svega što pomisli i uradi supruga predsjednika te stranke i što HDZ to podržava, jer mu taj isti predsjednik i stranka zauzvrat isporučuju ono što je njima bitno i važno. Svi građani su žrtve potpune privatizacije institucija u ovoj zemlji. Osnivači KCUS-a se ništa ne pitaju. Vlade i ljudi koji tamo sjede se ništa ne pitaju. Bitno je samo ono što kaže supruga predsjednika SDA koji onda to putem svoje pozicije i moći koju ima provodi u djelo.

Nekoliko porodica okupljenih oko vrhova SDA i HDZ-a krenulo je da BiH pretvori u privatnu državu, ali sam siguran da će im građani na izborima reći da je BiH zemlja za sve nas, a ne zemlja za njih pedeset.

U Sarajevu je sve pred raspadom
Šta je, prema Vama, najveći problem u Kantonu Sarajevo?

– Teško je izdvojiti jednu stvar u Gradu i Kantonu, u kojem je gotovo svaki sektor, od zdravstva, javnog prijevoza, školstva, vodosnabdijevanja, pred raspadom. Najveći je problem nesposobna vlast SDA koja nema bilo kakvu ideju da uradi bilo šta osim što zna uvoditi retroaktivna poskupljenja i blamirati se sa par-nepar sistemom vožnje ili proglašavati elementarnu nepogodu kako bi pokosila travu ispred zgrada!?

Dakle, SDA i njena politika klijentelizma i privatizacije države su najveći problem KS i što prije odu s vlasti, bit će bolje za sve nas.

Promašen mandat
Kako će vlast, prije svega na nivou FBiH, funkcionirati do kraja mandata?

– Isto kao i u proteklom periodu. Stalne krize, svađe i zajedništvo u krčmljenju javnih dobara. Ova vlast neće napraviti ni metra autoputa za četiri godine. Uspjeh će biti ako ne smanje penzije, jer ih povećati neće sigurno. Očito je da neće biti ništa ni od gradnje novih energetskih projekata, prije svih bloka 7 u Tuzli. Dakle, potpuno promašen i protraćen mandat. Ponavljam, jedino što možemo očekivati i za šta ćemo se mi boriti je da ova nesposobna vlada ne napravi dodatnu štetu svima nama.

(Dnevni Avaz)


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu